Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna dömd för bebismord överklagar

Mamman som dömdes för mord på sin tre månader gamla flicka överklagar domen.
– Vi anser inte att det fanns något uppsåt att döda, säger advokaten Ester Andersson Zandvoort.

Annons

Den 26-åriga Örebrokvinnan dömdes den 5 maj till rättspsykiatrisk vård och utvisning ur landet på tio år efter att Örebro tingsrätt funnit henne skyldig till mord.

Därmed gick tingsrätten helt på åklagarens linje.

Mamman nekade till mord, men erkände grov misshandel och vållande till annans död. Hon hävdade att det aldrig var meningen att dottern skulle dö.

Den här inställningen gäller fortfarande och därför överklagas nu domen av kvinnan. Brottsrubriceringen och utvisningen är de delar som hon klagar på.

Däremot överklagar hon inte påföljdsdelen, det vill säga beslutet om rättspsykiatrisk vård.

– Vi anser inte att det fanns något uppsåt att döda och tycker inte att hon ska utvisas, säger Ester Andersson Zandvoort.

I övrigt vill hon inte kommentera överklagandet.

Tio års utvisningBeslutet om utvisning på tio år betyder att kvinnan inte får återvända till Sverige förrän tidigast 5 maj 2021. Men rättspsykiatrisk vård är inte tidsbegränsad, den kan i princip pågå hur länge som helst.

Det betyder att kvinnan kan vårdas längre tid än de tio år som utvisningen gäller. Om så skulle bli fallet får hon stanna i Sverige den dag hon släpps fri.

Den tre månader gamla flickan mördades i sitt hem i november förra året. Hon fördes till USÖ med svåra huvudskador, men dog efter ett dygn på sjukhuset.

Mer läsning

Annons