Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna får fängelse för grova bidragsbrott

En kvinna döms till tio månaders fängelse för grovt bidragsbrott som gäller mer än 630 000 kronor. Utredningen visar att hon under fem år arbetat samtidigt som hon fått sjukersättning och föräldrapenning.

Annons

Örebro tingsrätt dömer för grovt bidragsbrott, bedrägeri och grovt bedrägeri. Under polisutredningen har hon erkänt att hon fått pengarna, men säger att avsikten inte var att begå något brottsligt. Kvinnan anser att det i varje fall inte kan handla om grovt brott. Men det anser domstolen. Hon har berättat hon var sjuk men ändå arbetade ibland och att hon rutinmässigt fyllde i de blanketter som kom.

Den som dömts

säger också att hon inte tänkte på att hon under lång tid fick dubbla ersättningar.I en period handlar det om sjukersättning och tillfällig föräldrapenning på drygt 232 000 kronor. I de fallen ska kvinnan ha lämnat oriktiga uppgifter om sin arbetsförmåga och skrivit att hon avstått från arbete för att vårda barn.

Hon har heller inte meddelat Försäkringskassan att hennes arbetsförmåga hade förbättrats.I en andra omgång fick hon ut drygt 400 000 kronor i sjukersättning och tillfällig föräldrapenning, genom att inte uppge att hon arbetade och fick lön.

Örebro tingsrätt påpekar att den åtalade undertecknat blanketterna och på heder och samvete försäkrat att uppgifterna är riktiga.Hennes förklaring om att hon trodde hon hade rätt till bidragen och inte tänkte på att hon fick dubbla ersättningar, betraktas inte som trovärdiga.

Tingsrätten menar att om en bidragssökande inte förstår det som fylls i är det en skyldighet att ta reda på vad som skrivs under. Rätten anser att hon haft ett uppsåt eller i varje fall varit likgiltig för att hon vilseledde Försäkringskassan. Domstolen ser ingen anledning att döma till annat än fängelse.

Mer läsning

Annons