Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna från Örebro agerade knarkkurir

Fem personer med kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra greps under hösten 2013 misstänkta för att ha smugglat in knark i Sverige. Snart kommer åtal att väckas mot en av dem: En 22-årig kvinna från Örebro som misstänks ha agerat knarkkurir.

Annons
Haschet på bilden har inget med artikeln att göra.

Fem personer, tre skrivna i Örebro, häktades i mitten av november för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott efter att ha smugglat nästan fyra kilo hasch mellan Köpenhamn och Malmö, enligt åklagaren.

Enligt uppgifter till NA hade det misstänkta brottet kopplingar till en polisrazzia som genomfördes mot före detta Plaza Hotel vid tidpunkten. 

Två av männen uppgavs ha ledande positioner inom den kriminella organisationen Black Cobra. Men alla fem släpptes samtidigt som misstankarna mot de fyra männen skrevs av. Sedan dess har en 22-årig kvinna från Örebro dock varit fortsatt misstänkt.

Och ytterligare en man är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro.

– Jag har bedömt att materialet inte räcker till att åtala någon annan än de två, säger åklagare Mårten Hallsten.

Enligt honom agerade kvinnan knarkkurir när narkotikan skulle transporteras till Örebro.

– Hon har agerat kurir kan man säga.

Rör det sig om organiserad brottslighet?

– Vi har inte kunnat utreda något bakom detta, men det är klart att när man fraktar större mängder narkotika så är det alltid någon form av organiserad brottslighet bakom. Man gör det inte själv, och det har inte den här kvinnan gjort heller, säger Mårten Hallsten.

Åklagaren tror att han kommer att väcka åtal i slutet av januari. Misstankarna mot kvinnan kan komma att ändras till narkotikabrott och smuggling av normalgraden i stället för grovt brott.

- Mängden uppgår till lite mindre än fyra kilo hasch, och normalt sett är inte det ett grovt brott nu för tiden. Troligtvis kommer hon inte åtalas för grovt brott för det har jag ingen möjlighet att påstå. Men brottet kan vara grovt ändå om man kan visa att det finns en organisation bakom, säger Mårten Hallsten.

Mer läsning

Annons