Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan i Stora Mellösaförstördes av ovädret

Virvelvindar och hagel stora som småpotatis har förstört delar av kyrkan, kyrkogården och församlingshemmet i Stora Mellösa.
Blyinfattat glas från 1800-talet på kyrkans södra sida har blivit krossat av haglet.
Ett 20-tal träd är helt sönderblåsta.

Annons

- Det ser ut som kriget, säger kyrkoherden Brita Wennsten och tittar ut över kyrkan och kyrkogården. Överallt ligger nedfallna, tjocka grenar. En del gravstenar lutar och flera av glasrutorna i kyrkofönstren är sönderblåsta.

Hagelstormen drog fram sent på tisdagskvällen. Röjningsarbetet startade direkt på onsdagsmorgonen.

- Vi kommer att stänga av kyrkogården för säkerhets skull. Vi vill inte att någon skadas av fallande grenar, säger Brita Wennsten.

Södra sidan av Stora Mellösa kyrka drabbades värst. Där slog haglet sönder flera av de blyinfattade fönstren av glas från 1800-talet. Ett 20-tal träd bröts av helt, men många fler av kyrkogårdens hundratalet träd har fått avbrutna grenar och knäckta kronor.

Värst drabbades lindarna och lönnarna.

Även det nymålade församlingshemmet fick skador. Södra fasaden har fullt av små hål efter haglet.

Kyrkoherden Brita Wennsten har beslutat att stänga av hela kyrkogården under tiden röjningsarbetet pågår, men några undantag kommer att göras: På torsdag är det skolavslutning i kyrkan. Runt 500 barn ska dit.

- Vi kommer att genomföra avslutningen. Barnen får gå in och ut via en gång vi öppnar, men resten av kyrkogården fortsätter att vara avstängd tills den är säker, säger kyrkoherden.

Under helgen är högmässa på söndagen inplanerad. Då kommer samma rutin som vid skolavslutning att gälla. Kyrkogården stängs av så när som på en gång in till kyrkan.

En av dem som hann in på kyrkogården före avstängningen genomförts var Gurli Gustavsson, 88 år. Hon bor på seniorboendet Solgården precis bredvid kyrkan och bevittnade ovädret på tisdagskvällen.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Haglen var stora som småpotatis!

Gurli Gustavsson ville komma in på kyrkogården för att se till sin mans grav. De arbetade som lantbrukare med inriktning på potatis- och morotsodling. När han gick bort lämnade hon lantbruket och flyttade in på Solgården istället.

- Titta, blommorna är sönderblåsta, visar hon på makens grav.

- Hade jag bara orkat skulle ha hjälpa till och röjt upp här på kyrkogården så att de kommer i ordning fortare, lägger hon till.

Mer läsning

Annons