Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg risk att mördare återfaller i brott

Risken för återfall i brott är liten. Han har utvecklats positivt under tiden i fängelset.
Så skriver Rättsmedicinalverket om den 47-årige morddömde örebroare som vill få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Annons

47-åringen har suttit frihetsberövad sedan juni 2000, då han greps för mordet på 79-åriga Elsie Sköld i Örebro.

I höstas ansökte han hos Örebro tingsrätt om ett tidsbegränsat straff.

Nu har Rättsmedicinalverket yttrat sig om 47-åringen och hans ansökan. I en undersökningen konstaterar verket att mannen har en historia av alkoholmissbruk, dålig uppväxtmiljö och instabila förhållanden bakom sig.

Men tiden i fängelset har gjort att han utvecklats som människa. Han kan prata om brottet på ett bra sätt och tar ansvar för det han har gjort. Andra saker som talar till hans förmån är hans religiösa tro och att han har ett socialt nätverk omkring sig.

Verket lämnar dock en liten brasklapp. 47-åringen kanske tar lite för lätt på hur det blir att hålla sig nykter i frihet. Men när alla faktorer läggs samman kommer RMV fram till att återfallsrisken i våldsbrottslighet är liten.

Tidigare har Kriminalvården sagt att man stödjer 47-åringens ansökan. Han bedöms vara redo att släppas fri efter en utslussningsperiod på ett år.

I sitt yttrande framhöll Kriminalvården att 47-åringen skött sig väl under fängelsetiden. Permissionerna har han klarat av utan anmärkning. Han har även genomgått flera behandlingsprogram, bland annat mot sitt alkoholberoende. Det är annars den största risken för att han ska återfalla i brott, enligt Kriminalvården. Utöver det har 47-åringen studerat. Han har läst in gymnasiet och fortsatt på universitetsnivå.

Mer läsning

Annons