Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare åtalas för 13 sexbrott

Det blir åtal mot den läkare, i 40-årsåldern, som misstänks för sexbrott mot 13 kvinnliga patienter i Örebro, Södermanland och Västmanland.

Annons

– Jag har beslutat väcka åtal för brott mot 13 kvinnor och ska lämna in stämningsansökan till tingsrätten i Eskilstuna nästa vecka, säger kammaråklagare Thomas Bergström.

Den misstänkte nekar till alla anklagelser.

– 13 kvinnor har en annan version än han har, säger åklagaren.

Vilka rubriceringar kommer att finnas med bland åtalspunkterna?– I utredningen förekommer våldtäkt, sexuellt tvång och sexuella ofredanden. Våldtäkt fanns med bland de första anmälningarna och den rubriceringen är fortfarande lika aktuell, likaså sexuellt tvång och sexuella ofredanden.

Fyra olika ställenDet är kvinnor i Örebro, Arboga, Vingåker och Eskilstuna som gjort anmälan.

– Örebrofallen gäller sexuellt ofredande mot två kvinnor, i ett fall på en vårdcentral och i det andra fallet vid hembesök.

Thomas Bergström säger att det från början fanns 15 brottsmisstankar men att det slutgiltiga han nu tar ställning till är 13. Då mannen slutade som läkare i Örebro sökte han och fick tjänster i Södermanland. Efter gripandet har han inte tjänstgjort som läkare.

Mannen greps och anhölls i januari i år. Han blev också häktad men släpptes senare på fri fot. De allra första misstankarna som riktades mot honom gällde våldtäkt och sexuellt ofredande. Anmälningarna fortsatte sedan att komma från kvinnor på olika orter.

Vad har den misstänkte sagt under utredningen?

– Man kan sammanfatta det med att han nekar till allt.

Enligt anmälningarna ska mannen ha gjort sig skyldig till brott mot kvinnorna både vid deras besök på vårdcentraler och under besök i hemmen. Den äldsta av anmälarna är 78 år, den yngsta är född under 1960-talet och bosatt i Örebro.Thomas Bergström hade räknat med att lämna in stämningsansökan redan under fredagen.

– Men det här är fall som kräver en omfattande genomläsning av förundersökningen och formuleringar av de olika åtalspunkterna. Därför lämnas materialet till tingsrätten nästa vecka.

Bakgrund:

Läkaren greps i januari i år efter misstankar om våldtäkt på en patient och sexuellt ofredande mot en annan. Anmälan om sexuellt ofredande kom från en kvinna som besökt en vårdcentral i Örebro.

Läkaren hade arbetat inom Örebro läns landsting men tjänstgjorde vid gripandet på en vårdcentral i Södermanland. Efter ett första förhör anhölls den misstänkte och blev också häktad.

Allt fler anmälningar kom till polisen. I Örebrofallen gällde anmälningarna förutom besöket på vårdcentralen också ett hembesök.

Mannen häktades av Eskilstuna tingsrätt. Han är inte längre frihetsberövad. klagaren har nu beslutat att väcka åtal för olika typer av sexbrott mot 13 kvinnor.

Mer läsning

Annons