Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren upptäckteinte Ulla-Beths cancer

Allt fler anmäler fel i vården till Socialstyrelsen. En av dem är Ulla-Beth Jalsborn. Hon misstänkte att hon hade fått cancer men läkaren hävdade att hon hade en nerv i kläm. Men det var cancer. 

Annons
Ingen lyssnade. Ulla-Beth Jalsborn misstänkte att hon hade cancer i ryggen men fick inget gehör på vårdcentralen. I dag är händelsen anmäld till Socialstyrelsen och Ulla-Beth vill berätta om problemen i vården och känslan av att inte bli trodd.

Värken i ryggen var obeskrivlig.Ulla-Beth Jalsborn misstänkte att det kunde vara cancer och ville ha en magnetröntgen.Men läkaren på vårdcentralen menade att hon hade en nerv i kläm och skrev ut nya smärtstillande tabletter.Till slut, efter nästan ett år, fick Ulla-Beth rätt. Då hade cancern i ryggen dessutom hunnit sprida sig till levern.

– Jag blir så väldigt, väldigt ledsen när jag tänker på det. Det är så onödigt att det fick gå så långt. Jag tror prognosen för mig hade varit bättre om jag hade fått hjälp tidigare.

Känner mest ilskaUlla-Beth Jalsborn sitter i sitt kök i det nybyggda huset i Näsby. Hon gråter lite när hon berättar men säger också att hon mest känner ilska över hur hon behandlades på vårdcentralen och att hon inte vill att någon annan ska behöva råka ut för det hon varit med om. Historien börjar i december 2009. Då hade Ulla-Beth fått ryggskott och när den smärtan klingade av fanns en annan kvar, en ovanlig, obestämd känsla som spred sig ner mot höften och låret. Ulla-Beth sökte hjälp hos sjukgymnast och naprapat men blev inte bättre och fick i februari en akuttid på vårdcentralen. Ulla-Beths rygg röntgades med vanlig röntgen, så kallad slätröntgen, och något allvarligt upptäcktes inte.

– Jag berättade att jag var orolig för att det kunde vara cancer. För tio år sedan hade jag bröstcancer och får man tillbaka cancern är det vanligt att den i så fall sätter sig i ryggen eller benet, säger Ulla-Beth och påpekar att hon gång på gång tog upp sin oro med läkaren hon gick till.

Lång smärtsam vårFör nu började en lång och smärtsam vår för Ulla-Beth. Ett tiotal gånger sökte hon hjälp på vårdcentralen. Läkaren som trodde att Ulla-Beth hade en nerv i kläm i ryggen tyckte att skadan skulle läka ut av sig själv och skrev ut smärtstillande tabletter i form av Citodon.

– Jag hade en sån fruktansvärd värk. Det går inte att beskriva. Jag kunde inte vara still och jag kände inte igen mig själv i beteendet. Jag kunde inte ens sitta ner utan var till exempel tvungen att stå när jag såg på tv.

Ulla-Beth försöker förklara, hur hon åkte till akuten för att få hjälp med smärtlindring men fick bara beskedet att tabletterna hon tog till natten kunde hon ta på dagen också. Samtidigt försökte hon hålla fast vid jobbet på Örebro kommun, ville inte bli sjukskriven och gå hemma.

Kände sig anklagadVärst var känslan av att inte bli trodd, och att läkaren som samtidigt skrev ut nya smärtstillande preparat anklagade henne för att missbruka tabletter.

– Jag fick till och med en utskällning och läkaren sa att hon hatade tablettmissbrukare och att jag skulle ha ätit för mycket Citodon.

Ulla-Beth har en ryggskada sedan tonåren eftersom hon har skolios. Läkaren påpekade därför att med hennes sneda rygg kunde det ta tid att bli bra. Men Ulla-Beth fortsatte att hävda att det var en annan sorts smärta och att hon borde magnetröntgas för att utesluta cancer.

MetastaserI oktober lyckades Ulla-Beth till slut få en remiss till magnetröntgen via ortopeden. Bilderna visade på metastaser i ryggraden, det som Ulla-Beth hela tiden hade varit orolig för.

– Metastaserna hade tryckt ut en ryggkota så den stod ut som ett horn i ryggen.

Dessutom har cancern spritt sig till levern.

Väl inne på sjukhuset har Ulla-Beth fått all den vård hon behöver.

– Nu får jag magnetröntgen så ofta jag vill, säger Ulla-Beth och ler lite uppgivet.

Behandling i form av strålning och cytostatika har satts in. Ulla-Beth är sjukskriven till och från, ibland orkar hon jobba, ibland inte.

"Oförstående"Det var vänner som övertalade henne att anmäla läkaren på vårdcentralen. Hon fick bra hjälp av Patientnämnden som också kallade till ett möte där Ulla-Beth fick träffa vårdcentralens chef och den ansvarige doktorn. Men på det mötet tyckte Ulla-Beth att vårdcentralschefen och läkaren mest satt och urskuldade sig.

– Doktorn verkade också väldigt oförstående, hon kunde inte förstå att jag tyckte hon inte hade brytt sig.

Nu ska händelsen utredas av Socialstyrelsen. Vilket utlåtande de ger kan man inte säga än, men för Ulla-Beth är det viktigt att det här kommer fram.

– Jag blir ju inte friskare, men jag vill inte att någon annan ska få det bemötande jag fick på vårdcentralen. Att inte bli lyssnad på är mycket kränkande.

Hur ser din prognos ut?– Jag kommer aldrig att bli bra. Det man försöker är att hålla cancern i schack och bromsa den. Man kan inte säga hur länge jag får leva, det kan vara tio år och det kan vara i några månader.

Mer läsning

Annons