Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarintyg på rätt sättett arbetsmiljöproblem

De nya sjukskrivningsreglerna har blivit ett arbetsmiljöproblem för läkarna. Det anser Örebro läns läkarförening som vill att Läkarförbundet ska agera.

Annons

För att få sjukpenning eller sjukersättning måste läkarintyget vara skrivet på rätt sätt. Reglerna har förändrats, men Försäkringskassan tillämpar också reglerna hårdare.

Det har lett till att läkarintygen oftare underkänns av Försäkringskassans handläggare. Många läkare känner därför stor frustration. Det berättade NA om den 24 oktober i år.

Nu har Örebro läns läkarförening reagerat. De vill att Läkarförbundet ska arbeta för att Försäkringskassan ska ändra sina rutiner. Dessutom bör Läkarförbundet kartlägga hur de nya rutinerna har påverkat läkarnas arbetsmiljö. Det skriver Örebro läns läkarförening i en motion till Läkarförbundets fullmäktige den 9–10 december.

Tar mycket tid– Vi har valt att inte ta ställning till regelverket i sig, utan att lyfta frågan ur ett fackligt perspektiv. Dels tar det väldigt mycket tid att fylla i de här intygen. Dels är det frustrerande att hela tiden bli ifrågasatt av Försäkringskassans handläggare, säger Ann-Marie Terner som är med i läkarföreningens styrelse och jobbar som distriktsläkare i Karlskoga.

Under året har läkare i Örebro län fått en utbildning i hur de ska fylla i intygen till Försäkringskassan, men Ann-Marie Terner tror inte att det är hela lösningen.

– Försäkringskassan ställer så väldigt höga krav på detaljerade beskrivningar. Det kan inte vara rimligt att det ska ta så mycket tid för oss läkare att fylla i intygen. Dessutom händer det att Försäkringskassan ifrågasätter själva diagnosen.

Skulle ”precisera”Ann-Marie Terner fick nyligen frågor om en patient med diagnosen depression. Försäkringskassans handläggare ville att hon skulle ”precisera vilka kriterier för diagnosen som är uppfyllda”.

– Det tolkar jag som att de ifrågasätter på vilka grunder jag har ställt diagnosen. Då ifrågasätter man ju vår profession, säger Ann-Marie Terner.

Flera andra läkarföreningar i landet har reagerat mot de nya sjukskrivningsreglerna. Tre motioner till Läkarförbundet handlar om det, enligt Läkartidningen. Skaraborgs läkarförening påpekar i sin motion att mer än halva patientbesöket kan gå åt till att fylla i intyget till Försäkringskassan och Stockholms läkarförening anser att patienter med psykiska sjukdomar kan komma till skada när läkarnas rekommendationer inte respekteras av Försäkringskassan.

Mer läsning

Annons