Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarstudenter lär sig på dockor i stället för på lik

Fler läkare får alltmer sällan studera och dissekera döda människokroppar. Förut kombinerade anatomikurserna plastdockor och lik - men nu finns sällan några kroppar i sikte på universiteten. 

Annons

För ett år sedan började de första läkarstudenterna på Örebro universitet. Det har visat sig att allt fler rättsläkare och studenter i landet rasar över det pedagogiska nytänket där plastdockor ersätter i undervisningen.

– Studenternas kunskaper är mycket sämre sedan de slutat att dissekera, säger Peter Krantz, rättsläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Även obduktionskurser, där studenter ser spår av sjukdomar, håller på att försvinna i rask takt, berättar överläkare Håkan Sandler vid Rättsmedicinska avdelningen i Uppsala.

– Tendensen har pågått i flera år och en del studenter riskerar att aldrig få en demonstration i obduktion på ett lik.

För att donera sin kropp till medicinstudenter ska ett särskilt testamente tecknas med respektive universitet - något som få människor känner till.

– Många tror att man kan fylla i ett donationskort, men det gäller bara för vävnader och organ, säger Charlotte Möller, utredare på Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons