Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarstuderande i Örebro kan missgynnas

Läkarstuderande vid Örebro universitet kan missgynnas vid fördelning av statliga anslag för handledning och medicinsk forskning. Det befarar riksdagsledamoten Håkan Bergman (S) från Örebro.

Annons

Håkan Bergman har skriftligen frågat utbildningsminister Jan Björklund huruvida Örebrostudenterna kommer att särbehandlas negativt.

Det handlar om de så kallade ALF-medlen, pengar som staten betalar ut till vissa landsting för att kunna ha möjlighet att ta emot läkarstuderande på praktik och knyta an sin utbildning till medicinsk forskning.

– Praktiken och anknytningen till medicinsk forskning är nödvändig för att utbildningen ska hålla hög kvalitet, och därför behöver även Örebro läns landsting ALF-medel, säger Håkan Bergman (S), riksdagsledamot från Örebro.

Han har fått indikation på att Örebro kan få lägre ALF-anslag än andra läkarutbildningsorter. Därför har han ställt frågan: ”Mot bakgrund av vilka fakta och argument avser utbildningsministern att negativt särbehandla läkarutbildningen vid Örebro universitet?”

– Jag har fått ett svar, men Jan Björklund svarar knappast på frågan, säger Håkan Bergman.

Jan Björklund ger ett mer generellt svar på frågan, och specificerar inte hur ALF-medel ska fördelas till just Örebro läns landsting.

Jens Schollin, rektor på Örebro universitet är angelägen om att frågan tas upp.

– Än så länge har vi inte sett att Örebro läns landsting skulle få ett lägre anslag av ALF-medel. Förhandlingar pågår. Men vi vet sedan tidigare att nya lärosäten har fått lägre anslag.

När förhandlingarna är klart vet inte Schollin.

– Det går trögt. Men det ska i allafall träda i kraft från och med 2015.

Mer läsning

Annons