Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarutbildning ger 100 nya jobb

100 nya jobb, de flesta inom Örebro läns landsting.
Det innebär starten av den nya läkarutbildningen som börjar i vår.

Annons

Främst rör det sig om nya lärare som ska handleda studenterna.

– Utbildningen kommer totalt att ge universitet cirka 100 nya jobb. På ett universitetssjukhus fungerar det så att studenterna får handledning. Vi kommer att anställa fler och vidareutbilda människor som ska jobba mer med pedagogiken och det praktiska, säger rektor Jens Schollin. Ungefär hälften av jobben kommer att placeras i landstinget.

– Det handlar om läkare som kommer att jobba halvtid på universitetet och halvtid på sjukhuset. Men även forskare kommer att få jobb, säger Jens Schollin.

Den nya läkarutbildningen på Örebro universitet kommer att innebära 700 nya studenter. Till vårterminen 2011 börjar 70.

– Vi räknar med att utbildningen kommer att bidra med att ungefär 1 000 personer kommer att flytta till Örebro, eftersom en del studenter tar med sina respektive hit. Antagningsbeskeden för vårterminen kommer i november.

Förhoppningen är att majoriteten stannar kvar, berättar Jens Schollin. Han menar att det brukar ordna sig av sig självt.

– Vi måste förstås se till att vi har en bra utbildning att erbjuda, men i övrigt är det så att många studenter brukar stanna kvar på sin studieort. De rotar sig här, börjar forska och hittar kanske kärleken, säger han och fortsätter:

– Själv läste jag på Linköpings universitet i början av 70-talet och jämför jag staden nu med hur den var då så är skillnaden som natt och dag. Förhoppningen är att Örebro också ska växa.

Just i sommar händer det inte så mycket gällande planeringen av läkarutbildningen. Under våren har en arbetsgrupp jobbat med utformningen av utbildningen och andra detaljfrågor. Gruppen kommer att fortsätta att jobba halvtid i höst.

– Vi är glada över att vi tillsammans med landstinget och kommunen snabbt har fattat ett beslut om att bygga ett nytt hus nära USÖ för undervisning och forskning som ska stå klar år 2014, lagom till att studenterna börjar sin praktik, säger Ulf Tidefelt, professor vid Hälsoakademin.

Jens Schollin berättar att alla han har pratat med är positiva till den nya läkarutbildningen.

– De enda som jag har upplevt är negativa är de universitet som redan har en läkarutbildning. De vill väl inte dela på den här kakan med fler.

Mer läsning

Annons