Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnades på äldreboendet - avled senare på sjukhuset

Den gamla kvinnan på det kommunala äldreboendet Södermalmshemmet fick morfin mot smärta och fördes till sjukhus först efter 30 timmar. När hon kom in till sjukhuset var hon dödssjuk och avled en vecka senare.

Annons
Södermalmshemmet i Örebro.

Kvinnan var i 80-årsåldern. Hon hade ramlat och fått morfin mot smärtan. Efter att hon fått det starka läkemedlet somnade hon och var sedan okontaktbar.

Efter 15 timmar bedömde en läkare att det gick att avvakta tills nästa dag. Bedömningen gjordes per telefon. Läkaren träffade alltså inte patienten.

Två gånger kontrollerades kvinnans puls, blodtryck och andning.

Först nästa morgon, 30 timmar senare, tog Södermalmshemmet beslutet att skicka kvinnan till sjukhuset. Där konstaterade läkarna att kvinnan hade haft en hjärtinfarkt och att hon hade blodförgiftning, lunginflammation och hög feber. Hon avled en vecka senare.

Nu riktar tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) allvarlig kritik mot Södermalmshemmet och kräver skärpning på en rad plan: Ivo:s utredningen av fallet visar att det fanns allvarliga brister i omhändertagandet och uppföljningen efter fallet.

Ivo anser bland annat att ansvariga sjuksköterskor borde ha gjort tätare kontroller av kvinnans tillstånd.

Mer läsning

Annons