Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets småföretagare får kompetenslyft i stort EU-projekt

Flera småföretagare i länet kämpar med dålig lönsamhet och "unnar sig sällan kompetensutveckling". Ett EU finansierat projekt om 22 miljoner kronor ska ändra på det.

Annons

Under onsdagen samlades flera av länets solo- och mikroföretag för en gemensam kick-off för ett EU finansierat kompetensutvecklingsprojekt.

– Det är ett EU-projekt som går i tre år, ett socialfondsprojekt där själva syftet är att erbjuda kompetenshöjande insatser till solo- och mikroföretag, säger Sara Haffling, projektledare för projektet Solo-Mikro. Hon berättar att EU finansierar projektet med 22 miljoner kronor.

Sara Haffling

Hon arbetar för Almi Företagspartner Mälardalen som driver det länsöverskridande projektet som omfattar solo- och mikroföretag i både Örebro och Västmanlands län.

– Vi har träffat hundratals företag i Örebro och Västmanland. I dag är det 400 företag registrerade i det här projektet, säger Sara Haffling.

Av de 400 företagen, och 1 000 personer, som är delaktiga i projeketet hör ungefär hälften av dem till Örebro län.

Projektets mål är att stärka individens position på arbetsmarknaden och ge småföretagare möjligheten att öka på både kompetens och lönsamhet.

– En hel del av de här småföretagen dras med rätt dålig lönsamhet och de unnar sig sällan kompetensutveckling. När de hinner har de inte råd och när de har råd så hinner de inte, säger Sara Haffling.

Utbildningsinsatserna i projektet är kopplade till affärsutveckling med ämnen som till exempel företagsekonomi. –Det är kompetensutveckling för ökad lönsamhet, säger Sara Haffling.

Projektets första del genomfördes under 2016 med rekrytering av företag och färdigställande av hemsida. Nu går projektet in i nästa fas med utbildningsinsatser.

Fakta:

Mikroföretag är i det här sammanhanget företag med färre än tio anställda och en årsomsättning som understiger två miljoner euro. Källa: EUR-lex

Mer läsning

Annons