Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på återkallat körkort

En företagare i länet har JO-anmält Transportstyrelsen. Hans körkort återkallades när han åkte fast för rattfylleri men när spärrtiden gick ut blev väntetiden lång.
– Det tog ett år och två månader innan jag fick tillbaka körkortet, säger länsbon.

Annons

Den 26 mars 2010 fick han körkortet indraget på grund av rattfylleri. I fyra månader bestämdes det att han skulle vara utan körkort. Men så blev det inte. Först den 16 maj 2011 utfärdades det nya körkortet.

– Jag har försökt att både ringa och skriva brev men jag har inte fått något svar. En gång kom jag fram på telefonen och det enda svar man hade till mig då var att det var personalbrist, säger länsbon.

Egen företagare

Han är egen företagare och ensam i företaget. I ett av breven till Transportstyrelsen skriver han ”Transportstyrelsens förhalning av ärendet är nu på god väg att sänka mitt företag som jag ägnat mer än trettio år att bygga upp”.

– Det har gått dåligt det här året. Har man inte möjlighet att transportera sig och det man har gjort så blir det väldigt besvärligt, säger han.

På Transportstyrelsen förstår man delvis kritiken.

– Det är beklagligt att det blir såhär. När vi startade upp hade vi en del övergångsproblem, säger Solweig Höög-Persson, ställföreträdande enhetschef på Transportstyrelsen.

Men de säger att ett sådant här ärende är komplicerat.

– När det gäller återkallelse av körkort är det olika bedömningar som görs. Det är inte alltid säkert att man får tillbaka körkortet när spärrtiden löper ut. Först prövar vi de här personerna och de medicinska förhållandena, säger Solweig Höög-Persson.

Länsbon åkte fast för rattfylleri när han tog bilen till jobbet en morgon dagen efter en fest.

– Det är jättefel att köra berusad och det vill man inte gärna skylta med men anledningen till att gjorde anmälan är att jag antar att det är fler som har råkat ut för samma sak men som valt att skaka av sig det, säger han och fortsätter:

– Jag är naturligtvis sur på Transportstyrelsen och det här är det enda sättet att visa det.

Mer läsning

Annons