Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa vårdköer för barnen

328 barn. Så många väntar just nu på att få sin första läkarbedömning vid barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Under sommaren finns det en risk att köerna blir ännu längre.

Annons

– Självklart får svårt sjuka barn snabbt vård. De som behöver komma in akut får komma direkt. Om remissen är högt prioriterad får barnet komma hit inom ett par dagar, säger Stefan Särnblad, överläkare vid kliniken.

Över tre månader

Under året, särskilt i vintras, har det varit långa väntetider vid barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. En del barn under 18 år har fått vänta i över tre månader på att få hjälp.

Det har skett trots att politikerna har bestämt att det inte ska vara så. Enligt vårdgarantin är alla i Sverige garanterade att få vård inom tre månader. Kraven på ännu kortade vårdköer i landstingen skärptes ytterligare sedan årsskiftet då målet är att korta väntetiderna till två månader.

Extra mottagningar

– Vi har haft långa väntetider under vintern, men i höstas och även under vintern har vi jobbat aktivt med att minska köerna. Vi har sett över vårt sätt att jobba och samarbetat mer med barnmottagningarna i länet, vi har även haft extra mottagningar. Nu är köerna kortare än vad de var förra året under samma period, säger Stefan Särnblad.

Han berättar att det är barn och ungdomar som blivit remitterade till kliniken som ibland kan få vänta länge. Barn som kommer till kliniken för allra första gången, de som kallas nybesökare. Det är barn med olika typer av sjukdomar som till exempel astma och olika sorts allergier det handlar om. Oftast är det de barnen som får vänta längst.

Olika behov av vård

– Det är självklart tråkigt att det är så, vi önskar att det var en större tillgänglighet hos oss. Samtidigt får man inte glömma bort att antalet barn som har väntat på vård längre än tre månader har minskat från drygt 180 i augusti 2009 till 80 stycken i dag. Dessutom har inte alla barn med olika sjukdomar ett behov av att komma till barn- och ungdomskliniken. För många räcker det med hjälpen de får av primärvården, säger Stefan Särnblad.

Sedan hur länge har kötiderna varit så här långa?

– Sedan några år tillbaka, kanske från år 2007. Antalet remisser har ökat markant. Vad orsaken till det är, det kan jag inte svara på, men vi har haft svårt att bemöta det ökade behovet.

Hur ser det ut i sommar vid barn- och ungdomskliniken?

– Under sommaren får vi in färre remisser, så då är sjukvården mer inriktad på akuta ärenden. Vi försöker att jobba mer intensivt för att hinna med våra nybesök, för bemanningen är detsamma som den brukar vara på sommaren. Vi stänger ingen avdelning.

Mer läsning

Annons