Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt fängelsestraffför studentmördaren

Göta hovrätt dömer 24-årige Junhui Pan till sexton års fängelse och sedan utvisning ur Sverige för mordet på jämnåriga utbytesstudenten Hao Chen, också från Kina.

Annons
Hao Chens foto var uppställt i hotellrummet som hennes anhöriga bodde på när de var i Örebro.

Domen meddelades nyss och innebär att hovrätten gör samma bedömning som Örebro tingsrätt, som dömde honom i juni. Junhui Pan överklagade utvisningsbeslutet till hovrätten och ville även ha ett kortare fängelsestraff.

Hovrätten ser inget skäl att ändra på någon av Örebro tingsrätts bedömningar.

Domstolen framhåller att brottet präglas av osedvanlig brutalitet och innehåller flera försvårande omständigheter. 24-åringen ska betala 600 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Både offer och gärningsman studerade vid Örebro Universitet när mordet inträffade 31 mars i år. Junhui Pan har under förhör och rättegång sagt att han ångrar sig djupt och hade tagit sitt eget liv om han inte gripits så snabbt.

Han har berättat att han var intresserad av kvinnan men inte kände något gensvar och upplevde det som jobbigt och deprimerande.

Han har också sagt att han en tid hade funderat på att ta livet av Hao Chen och sedan begå självmord och att de tankarna kom och gick.

Den dag mordet inträffade var kvinnan ute på promenad i Brickebacken i Örebro tillsammans med en studiekamrat.

Kamraten har berättat att mannen följde efter på avstånd men plötsligt närmade sig och omedelbart gick till angrepp, och att han inte gick att hejda. Han greps kort efteråt.

Hao Chen utsattes för 25 knivhugg och knivstick och avled några timmar senare på Universitetssjukhuset i Örebro.

24-åringen har varit på rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte har någon allvarlig psykisk störning och att det saknas medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård. Därmed fanns inget hinder för domstolen att döma till fängelse.

Tingsrätten framhöll i sin dom att angreppet skett med avsevärd brutalitet och utan förvarning, där gärningsmannen förutom att ha använt kniven 25 gånger också tagit strupgrepp.

Mer läsning

Annons