Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsbor demonstrerade mot gruvboom

Flera hundra personer samlades i dag i Stockholm för att protestera mot regeringens mineralstrategi. Norra Vättern pekas ut som ett av de stora riskområdena.
– Jag bryr mig om en bra framtid för naturen och för de som kommer efter mig, säger örebroaren Mattias Jägerskog som deltog i demonstrationen.

Annons
Över 30 organisationer fanns representerade i demonstrationen.

Han var en av flera örebroare som i dag begav sig till Stockholm för att delta i protesterna på Sergels torg. Över 30 organisationer och föreningar fanns representerade, inte bara miljöorganisationer utan även föreningar som Latinamerikagrupperna, Peruaner i Sverige och Landspartiet Svenska Samer.

När NA pratar med Mattias i telefon hörs både sång och jubel i bakgrunden.

– Det är en väldigt god stämning här. Halva plattan är täckt av folk. Jag skulle uppskatta att det är minst 600 personer här, säger han.

Mattias Jägerskog är inte medlem i någon av de arrangerade föreningarna, utan beskriver sig bara som en engagerad medborgare.

– Jag följer debatten noga. Dagens mineralstrategi drabbar hela Sverige, säger han.

Initiativtagare till demonstrationen är Fältbiologernas ordförande Salomon Abresparr. Han anser att regeringens mineralpolitik och den förespråkade ”gruvboomen” prioriterar kortsiktighet och rovdrift i stället för hållbarhet, miljö och ursprungsfolkens rättigheter och de framtida generationerna.

– Man vill utöka brytningen av ändliga resurser. Jag trodde vi hade kommit längre än så i Sverige. Vi har massor av mineraler på våra soptippar. Varför utnyttjar vi inte dem, i stället för att bryta nytt?

Enligt Fältbiologerna hotas cirka 100 svenska platser av framtida gruvprojekt. Norra Vättern är en av dem.

– Vättern är en viktig dricksvattentäkt, och ändå planeras det för flera nya gruvprojekt. Vid Norra Kärr mellan Ödeshög och Gränna planeras en gruva på sluttningen ner mot vattnet. Det är stor risk att vattnet förgiftas av tungmetaller, säger Salomon Abresparr.

Regeringen argumenterar för att gruvnäringen skapar viktig ekonomisk tillväxt i glesbygden, men det argumentet köper inte Salomon Abresparr.

– Det talas om jobb, och det är jätteviktigt, men det är kortsiktiga jobb. Det är inte vad glesbygden behöver.

FAKTA Regeringens mineralstrategi syftar till öka konkurrenskraften i svensk gruv- och mineralnäring, så att Sverige behåller och förstärker sin position som EU:s ledande gruvland.

Enligt regeringen ska Sveriges mineraltillgångar nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt, med beaktande av ekologiska, sociala och kulturella dimensioner så att natur- och kulturmiljöer bevaras och utvecklas.

Ladda ner regeringens mineralstrategi här.

Källa: Regeringen

Fältbiologerna anordnade på lördagen en demonstration mot gruvexploateringar. Tåget gick mellan Norra Bantorget och Sergels Torg. Demonstranter från hela Sverige krävde bland annat att den svenska minerallagen skrivs om.

Mer läsning

Annons