Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsborna äter minst sömnmedel i landet

Att säga att vi som bor i Örebro län sover bättre eller mår psykiskt bättre än människor i andra delar av landet är att överdriva. Men invånarna i länet äter i alla fall minst sömnmedel och lugnande medel i Sverige. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Annons

– Det är bra siffror. Det visar att det arbete vi lagt ner under ett par på att minska utskrivningen av de här medicinerna har gett resultat.

Det säger Maria Palmetun Ekbäck, ordförande i läkemedelskommittén vid Örebro läns landsting.

– Ett sömnmedel kan vara bra att ta till vid en akut händelse, om man till exempel drabbats av sorg. Men att under långa tider äta sömnmedel är inte bra, de ska inte användas slentrianmässigt.

Inom Örebro läns landsting har man arbetat målmedvetet för att minska användandet av den här typen av mediciner och i stället försökt informera om alternativa metoder, metoder som inte är skadliga på lång sikt.

– Det kan låta lite tråkigt men lider man av sömnproblem så är det viktigt att skaffa sig rutiner för när man ska gå och lägga sig och när man ska kliva upp, fortsätter Maria Palmetun Ekbäck.

– Sovrummet ska också vara mörkt och svalt och utan tv-apparater.

– Och kan man inte somna, vilket händer många av oss i bland, så ska man inte ligga kvar i sängen och vrida sig. Då blir det oftast bara värre. Gå i stället upp och ta en macka och ett glas mjölk för att bryta oron över att inte kunna somna.

Maria Palmetun Ekbäck.

Mer läsning

Annons