Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsduo segrare i mat-VM

Anna Lövgren från Örebro och Niklas Edgren från Kumla och deras lagkamrater i Fazer Culinary Team kammade hem guldet i storköksklassen på mat-VM i Luxemburg.

Annons
Niklas Edgren och Anna Lövgren har precis blivit världsmästare i en av världens största mattävlingar.

- Vi har precis landat här, jag kan knappt smälta det, det är helt fantastiskt, säger en överväldigad Anna från flygplatsen på väg hem mot Sverige. Vi trodde kanske inte att det skulle räcka hela vägen, det är jätteroligt! 

Den vinnande menyn serverade kocklaget redan för en månad sedan då de testade menyn på restaurang Norrtull i SCB-huset. 

- Vi har firat med champagne och god mat och nu ska vi flyga hem till Sverige men det blir nog mer firande med företaget, konstaterar Anna. Vi är lite överväldigade och överrumplade över guldet. 

Anna och Niklas lag tävlade mot andra lag från Sverige, Danmark, Italien, Schweiz, Luxemburg, Tyskland, Thailand, Rumänien och Österrike.

Tävlingen gick ut på att laga mat till 150 personer som skulle bestå av en soppa, två varmrätter (kött och fisk), en vegetarisk rätt, två fyllnadstillbehör, två grönsakstillbehör, salladsbuffé och en dessert. Varje portion fick inte kosta mer än fem euro.

– Nu har vi åter igen visat att Sveriges kockar håller världsklass även i storkök. Det här är mat alla kan njuta av, något som detta lag kan bidra till på Fazers alla restauranger ute i landet, säger Kurt Weid, coach för Fazer Culinary Team i ett pressmeddelande.

Anna Lövgren jobbar till vardags som kökschef på SCB:s lunchrestaurang Norrtull och Niklas Edgren jobbar som matinspiratör på Fazer. Det är inte första gången Niklas vinner storköksklassen i mat-VM. För två år sedan blev det guld i tyska Erfurt. 

– Att laga mat till 150 personer är en utmaning, inte bara på tävling som nu under VM men även i vardagen. Men vi har fördelen att vi kan träna varje dag på våra egna restauranger, något som bidragit till att vi kommit så här långt, säger Joachim Mueller, lagledare för Fazer Culinary team Sweden.

Fazer Culinary Team: Daniel Sparrfeldt, Anna Lövgren, Joachim Mueller (lagkapten), Niclas Melin, Niklas Edgren, Mikael Börjesson

Coach: Kurt Weid

Svenska kocklandslaget, med örebroaren Joel Edlund som till vardags jobbar på Scandic Grand, tog en silvermedalj i tävlingarna.

Mer läsning

Annons