Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspolismästaren: "Det har gått snett"

Polisen gjorde fel som direkt lade ned utredningen om Jimmy Smedjeborgs utbrända bil. Det medger länspolismästare Ebba Sverne Arvill.
– Vi ska gå igenom ärendet och se var det har gått snett, säger hon.

Annons
Örebros länspolismästare Ebba Sverne Arvill är inte nöjd med hur polisen har skött fallet med Jimmy Smedjeborgs utbrända bil.

Hon kommer nu att se till att utredningen öppnas igen och att Jimmy äntligen blir kontaktad av en polis.

– Det här ärendet inte korrekt handlagt, men det finns ett antal detaljer som lett till det här, säger Sverne Arvill.

Vilka detaljer?– Det kan jag inte gå in på men det handlar om avrapportering och diverse missförstånd som kan ha bidragit.

Utredningen lades ned i fredags, det vill säga samma dygn som någon satte eld på Dodgen som Jimmy köpt för 200 000 kronor. Nedläggningsbeslutet togs av en jourhavande förundersökningsledare. Troligen berodde det på att polisen inte trodde att det fanns några bevis.

Men bredvid Jimmys bil hittades tre sprejburkar och en tändare. Polisen tog aldrig hand om sakerna, trots att Jimmy några dagar senare berättade att de fortfarande fanns kvar på platsen. I stället fick han beskedet av polisen ”att de hade det de behövde”.

Hur är det egentligen, har ni säkrat några bevis?– Jag kan inte svara på det förrän jag har undersökt det här närmare, säger länspolismästaren.

Kan hanteringen tyda på att det finns brister i Örebropolisens organisation?– Vi vet inte om det är så eller om det beror på den mänskliga faktorn.

NA har fått många reaktioner från läsare som säger att de råkat ut för samma sak som Jimmy. Vad vill du säga till de personerna?– Vi får in ett enormt stort antal ärenden och att de blir fel i enskilda fall kan man aldrig gardera sig mot. Däremot tror jag att det ofta finns skäl att lägga ned, men vi måste bli bättre på att förklara varför, säger Ebba Sverne Arvill.

– Sedan måste vi prioritera resurserna till de ärenden som vi faktiskt kan klara upp.

Men polisen har ju fått ökade resurser. Ändå blir det inte så mycket bättre när det gäller antalet uppklarade brott?– Det stämmer, men vi jobbar mycket med den frågan. Vi tillsätter fler utredare, utbildar fler förundersökningsledare och förstärker kompetensen. Örebropolisen har ett helt program för detta och faktum är att Rikspolisstyrelsen är på besök i dag (torsdag) för att titta hur vi arbetar med de här frågorna.

LÄS MER: Jimmys bil eldades upp - polisen tar ingen kontakt

Vittnen: Det var tre unga män

Sajterna som hyllar bilbränderna

Mer läsning

Annons