Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspolitiker lägger locket på

Extraval eller inte? Det är frågan. Nu spekuleras det om att Socialdemokraterna och den borgerliga Alliansen kommer att göra upp innan statsminister Stefan Löfven i slutet av december formellt kommer att utlysa ett nytt val den 22 mars nästa år. Men det är locket på i frågan.

Annons

– Jag vet inte mer än det jag läst eller hört om i media. Det säger Lotta Olsson, moderat riksdagsledamot från Örebro.

– Men jag har svårt att tro på att Alliansen skulle gå med på att höja arbetsgivareavgiften med tio miljarder för ungdomar.

Lotta Olsson menar att Stefan Löven missbedömde Alliansens enighet efter valet.

– Han försökte få med Centern och Folkpartiet på lite uppgörelser men det gick inte.

– I Alliansen har vi varit tydliga med att vi står upp tillsammans. Så ska det bli någon uppgörelse så får nog Löfven tänka om lite grand.

Tror du att det blir ett extraval?

– Vet inte. Det är väldigt svårt att svara på. Men jag tror att det för många människor blir en besvikelse om det blir ett extraval.

Matilda Ernkrans, socialdemokratisk riksdagsledamot från Hallsberg, tror att det kommer att bli ett extraval.

– Fast jag har haft fel förr. Jag var en av dom som i början av december trodde på att vi kunde hitta en lösning på de problem vi har. Men så blev det ju inte.

– Men vi inom socialdemokraterna är redo för ett extraval. Den senaste tidens opinionsmätningar har stärkt oss. Men givetvis är det så att om det går att undvika ett nytt val så är det bra. Det är inget självändamål att behöva gå till valurnorna igen.

– Alla inblandade måste höja blicken och vara beredda på att förhandla för att vi ska kunna gå framåt. Det är inte säkert att ett nytt val gör att det blir några större förändringar inom blocken. Och då är det ju samma läge som nu.

Mer läsning

Annons