Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Gången som avgör

Länsstyrelsen, som hanterat Thomas Johanssons överklagande, gör samma bedömning som kommunen: Han kan gå och då har han inte rätt till parkeringstillstånd.

Annons

– Det är helt enkelt så att lagstiftningen är sådan, säger Björn Pettersson, läns-jurist, och fortsätter:

– Det krävs, som det står i trafikförordningen, ”väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand”. Det är alltså förmågan att förflytta sig till fots som bedöms.

Så gången avgör?

– Ja, det är gångförmågan som det faller tillbaka på.

Länsstyrelsen uttrycker i sitt beslut att de har förståelse för Thomas Johanssons situation men Björn Pettersson påpekar att det inte finns något juridiskt utrymme att ge Thomas Johansson rätt till parkeringstillstånd.

Ni har inte sett något utrymme för tolkning?

– Nej, vi har inte sett det. I liknande fall som har överklagats har Transportstyrelsen bara tittat på gångförmågan. Vi ser inget utrymme för någon annan tolkning, säger Björn Pettersson.

I trafikförordningen står att parkeringstillstånd kan ges till personer som har svårt att ”förflytta sig”. Tillägget ”till fots” står i Transportstyrelsens författningssamling och allmänna råd.

Björn Håkansson, ordförande på Föreningen för de neurosedynskadade som representerar personer med nedsatt funktion i armarna, känner till Thomas Johanssons fall och frågan är inte ny.

– Att förflytta sig är ju ett ganska vitt begrepp. Du ska kunna förflytta dig och ha med dig olika saker. Förflytta dig och kunna betala dina parkeringsavgifter och sådan saker, säger Björn Håkansson, ordförande på Föreningen för de neurosedynskadade som representerar personer med nedsatt funktion i armarna.

Föreningen har haft en konversation med Transportstyrelsen om formuleringen ”till fots” men Björn Håkansson känner att de inte fått gehör.

– Vi kommer driva det här på ministernivå för det här är en fråga för regeringen, säger Björn Håkansson.

Mer läsning

Annons