Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen positiv till fler inflyttade vargar 

Den vargtik som släpptes ut i Kilsbergen utvandrade snabbt till Värmland. Men nya vargar kan mycket väl komma att flyttas till Örebro län i framtiden.

Annons

Enligt riksdagens beslut kan maximalt 20 nya vargar införlivas i den svenska vargstammen för att motverka genetiska sjukdomar. Enligt rekommendationerna ska de nya vargarna sättas ut i glesbefolkade områden med lite tamdjur som saknar vargrevir sedan tidigare. På den beskrivningen passar Kilsbergen in och fler vargar kan komma att släppas i länets skogar.

- Det kan mycket väl hända igen. Det finns inte så många områden i landet som passar utan det handlar om någonstans i Mellansverige, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro.

- Men skulle Naturvårdsverket ringa i dag med ett akut fall skulle helst se att de valde ett annat län.

Vargtiken som för två veckor sedan släpptes i Kilsbergen satte snabbt av i nordvästlig riktning och befinner sig sedan några dagar tillbaka i trakterna kring Torsby, några kilometer från norska gränsen. Länsstyrelsen följer henne noggrant och får uppdaterade positioner var sjunde timme via GPS. Men var vargtiken slutligen slår sig ner vet ingen ännu.

-Det finns exempel på vargar som bildat nytt revir efter en vecka men det kan också ta flera år, berättar Wilde.

Kan vargen vända tillbaka och bilda revir i Närke?-Ja, det kan hon göra. Eftersom hon inte träffat någon partner än kan hon dyka varsomhelst i de närliggande länen.

Efter den historiska, första vargflytten har länsstyrelsen fått många reaktioner från allmänheten och Wilde menar att det finns saker att förbättra till nästa flytt.

-Reaktionerna har varit övervägande positiva men man måste ha förståelse för de negativa också, det är en väldigt känsloladdad fråga. En sak som Naturvårdsverket arbetar med är vilka kompensationsåtgärder som ska finnas för till exempel fårägare som får djur rivna, säger Wilde.

Mer läsning

Annons