Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär känna era barn- lär er Facebook

Vuxna kan hjälpa unga att undvika de värsta digitala fallgroparna. Skaffa Facebook, råder Peter Comét på Karlsängsskolan i Nora. Han har dragit i gång en utbildning för lärarna där.

Annons

Mardrömmen för många är att mer eller mindre nakna bilder av dem ska börja snurra runt på internet.

Det kan handla om bilder som lagts upp för att en liten krets ska kunna se. Det kan också handla om smygtagna bilder eller filmer.

Men vuxna kan hjälpa unga att få livet på internet att fungera bra. Nyckeln är kunskap.

– Skaffa Facebook själva, råder Peter Comét, IT-ansvarig på Karlsängsskolan i Nora.

Genom att bli hemmastadd med Facebook kan vuxnas förståelse för vad unga gör på internet öka. När de unga märker att de vuxna är insatta i fördelarna är det också lättare att prata om farorna och problemen.

– Det fungerar inte att förbjuda eller att överdriva farorna, säger Maria Nyman.

Hon är projektledare på statliga Ungdomsstyrelsen och kom i går till Örebro för att berätta fakta kring unga, sex och internet.

Ungdomsstyrelsen har genom undersökningar tagit reda på hur många unga som medvetet lägger ut sexiga bilder på sig själva. Det var färre än var tionde. Ungdomsstyrelsen frågade också unga hur vanligt de tror att det är att lägga ut sådana bilder. Då visade det sig att ungdomar tror att det är mycket vanligare att lägga ut sexiga bilder på sig själva än vad det i själva verket är.

– Skuldbelägg inte den som kommer och berättar att den fått problem, råder Maria Nyman.

Genom att inte skuldbelägga ökar de vuxna sina chanserna att kunna hjälpa. Fallgroparna är många: Dels bilder och filmer som kan få oönskad spridning, men också vuxna som försöker ragga upp unga.

Ungdomsstyrelsens undersökningar visar att nätraggare inte är något stort problem för de flesta unga. De stänger helt enkelt av den som uppför sig illa på internet. Sedan finns det en liten grupp ungdomar som lätt blir offer för pedofiler på nätet.

Det handlar om cirka 20 000 ungdomar av de 1,5 miljoner unga mellan 16 och 25 år i Sverige. De 20 000 är unga som någon gång sålt sex mot ersättning som till exempel pengar, ett par nya jeans eller en flaska sprit.

Ungdomsstyrelsen har tagit fram ett helt studiematerial för vuxna som vill lära sig mera för att kunna hjälpa unga till ett bra liv på internet.

Mer läsning

Annons