Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare låste in rektor

En lärare rök ihop med en kollega på arbetsplatsen.
Rektorn kom till skolan för att medla – men blev istället inlåst i ett rum.
Nu har läraren dömts för olaga frihetsberövande.

Annons

Den 46-årige manlige läraren hade ett vikariat på en skola i Örebro förra hösten. Under en tid hade stämningen varit infekterad på arbetsplatsen, bland annat hade 46-åringen synpunkter på anställningsformen för en kollega.

Konflikten eskalerade under hösten och en dag rök han ihop rejält med en kvinnlig kollega. Rektorn, som inte var på plats, kallades till skolan för att medla. När rektorn kom till platsen gick han och 46-åringen iväg till ett rum och pratade om vad som hade hänt.

När rektorn skulle lämna rummet ställde sig läraren framför dörren och sa att ”han inte skulle gå ut och prata med de andra”. Rektorn försökte ta sig förbi, men blev istället knuffad mot ett tvättställ varpå läraren sa ”det är jag som bestämmer”. 46-åringen lämnade sen rummet och stängde dörren.

Via sin mobiltelefon fick rektorn tag på en annan skolchef och berättade att han satt inlåst. När skolchefen kom till platsen såg hon hur 46-åringen stod utanför dörren och vaktade.

Hon bad honom att öppna dörren, men han vägrade och föste undan henne. Då ringde hon till polisen som dök upp strax därefter och släppte ut mannen. Rektorn satt inlåst i rummet under cirka 45 minuter. Läraren avskedades samma dag.

Och nu har domen kommit. Läraren döms för olaga frihetsberövande och egenmäktigt förfarande. Tingsrätten skriver i domen att fängelse ingår i straffskalan för brottet, men tror inte att 46-åringen kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Han döms därför till dagsböter på 2 100 kronor.

Mer läsning

Annons