Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna vill drivaskolan vidare

Lärarna på Rudbecksskolan har inte gett upp sin skola. De vill driva skolan vidare som en intraprenad i kommunen.

Annons
Meningen är att verksamheten ska läggas ned till hösten 2012 men det vill inte lärarna.

Det finns ett beslut på att Rudbecksskolan ska avvecklas till 2012. Personalen på skolan ser däremot hösten 2012 som en start för en självstyrande enhet eller en intraprenad.

– Vi har egentligen aldrig givit upp. Skolan är för bra för att läggas ned, säger Annelie Carlsson-Starsmark, lärare på skolan.

Det är en stor uppslutning i personalen. I en avsiktsansökan finns ett medskick med 50 namnunderskrifter.

– Vi har ett otroligt bra läge och högst behörighet på lärarsidan. Vi jobbar mycket med att utveckla våra program och vi har en hög kvalitet på allting, säger Annelie Carlsson-Starsmark.

Enligt ansökan vill man starta en kommunal friskola, men enligt Skolinspektionen finns inget sådant begrepp.

– Det ska man inte försöka mynta, tycker jag. Det skapar bara förvirring. För det är inte en fristående skola i lagens mening, säger enhetsjurist Patrik Levin.

– Det finns lite olika begrepp i olika kommuner. Örebro kommun har talat om intraprenad, konstaterar Christer Blohm, lärare på Rudbecksskolan.

Han påpekar att det fortfarande saknas ett ordentlig utredning med konsekvensbeskrivning till beslutet att lägga ned skolan.

– Det är en svår uppgift att få politikerna att ändra sitt beslut, men om de gör det skulle det också vara lösningen på en massa problem som vi står inför, säger han.

Dennis Begic (S), ordförande i gymnasienämnden kan i dagsläget inte säga varken ja eller nej till förslaget.

– Jag välkomnar alltid alla initiativ där man kan göra något bättre i skolan, men jag kan inte ta någon ställning över huvud taget om det här, säger han.

Vice ordförande i nämnden Maria Haglund (M) är mer tydlig med vad hon tycker.

– Det är inte aktuellt i min värld just nu. Jag står fast vid det beslut som har tagits att vi ska flytta verksamheten till Karolinska skolan, säger hon.

Mer läsning

Annons