Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarproblem även på Örebro universitet

Universitetens lärarprogram går på knäna i Sverige och Örebro är inget undantag. Till hösten har flera utbildningar lagts ner, bland annat högstadieinriktningen.
– Vi har knappt tagit emot några anmälningar så vi fattade beslut att ställa in det, säger Lotta Garvill, antagningshandläggare på Örebro universitet.

Annons

Under flera år har lärarbristen varit ett faktum i Sverige. Och framtiden är långt ifrån säkrad. En färsk rapport från Lärarförbundet, med siffror från SCB, visar att om utvecklingen fortsätter så här kommer 43 000 lärare att saknas om åtta år. 

  – Då kommer 300 000 elever att vara utan behöriga lärare. Vi står inför en nationell kris, säger Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande på Lärarförbundet.

Lärarprogrammen på Örebro universitet går inte emot trenden. Tvärtom. Utbildningen med högstadieinriktning har ett nästintill obefintligt söktryck, varför man valt att ställa in den till höstterminen 2012.

  – Det är lite ofördelaktigt för studenten att välja den eftersom man i stället kan läsa lite längre och få gymnasiekompetens, säger Gunilla Lindström, prorektor på Örebro universitet.

”Lite längre” innebär i de flesta fallen bara en termin. Men undantaget musik och idrott går även lärarprogrammen med gymnasieinriktning knackigt. Örebro universitet har nämligen förlorat eximinationsrätten till matematik och religion vilket gjort att man till hösten tvingats ställa in flera program med gymnasieinriktningar.

Och gymnasielärare-utbildningarna med inriktning svenska, historia och samhällskunskap är fortfarande öppna för sen anmälan vilket tyder på svalt intresse.

Vad kan man göra för att locka fler till lärarprogrammen, Gunilla Lindström?

  – Bra fråga. Vad tror du?

Högre löner?

  – Ja, det kan jag hålla med att det nog är en av orsakerna. Sen är statusen inte så hög på yrket.

Lärarförbundets vice ordförande håller med prorektorn.

  – Lönen är den viktigaste faktorn till varför unga inte söker sig till lärarutbildningen i dag. En civilingenjörutbildning som är lika lång som lärarutbildning ger 10 000 kronor mer i månaden. Unga människor är smarta, det är klart de väljer det som ger mest i plånboken, säger Anne-Charlotte Eriksson.

Hon menar att huvudmännen, kommunen och friskolorna, måste ta sitt ansvar och höja lönerna.

Tror du att det kommer att ske?

  – Vi är mitt uppe i löneförhandlingar med SKL just nu. Vi har tackat nej till deras senaste bud eftersom det var ett för långt avtal. Vi måste se rejäla lyft, säger Anne-Charlotte Eriksson.

Mer läsning

Annons