Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmarens identitetska vara skyddad

Regeringen uppmanas att stärka skyddet för den som larmar om korruption och fel. I Örebro kommun pågår redan ett arbete för att göra det lättare för larmare.

Annons

Det är riksdagens konstitutionsutskott (KU) som vill att regeringen ser över lagen kring så kallade ”whistleblowers”, som slår larm om felaktigheter.

– I klartext ber man regeringen att utreda och se över skyddet för de människor som vill anmäla korruption och andra oegentligheter, säger Thomas Larue, föredragande i KU.

I dag finns det ett starkt lagligt skydd för den som vill gå till media och larma om felaktigheter. Källan är alltid garanterad att få vara anonym.

– Men på sina håll kan det finnas sämre skydd. Det är fallet när man exempelvis vänder sig till en myndighet, säger Thomas Larue.

I Örebro kommun jobbar tjänstemännen redan med att ta fram ett förslag på ett system som ska göra det lättare för larmare. Det är inte minst aktuellt sedan NA förra året avslöjade en rad felaktigheter inom kommunens fastighetsavdelning, KFÖ.

– Det viktigaste för mig som jobbar i Örebro kommun är att allmänhet eller media inte misstänker att vi gör någonting i vår tjänsteutövning som påverkas av att vi fått förmåner på något sätt av ett bolag, säger Christer Wilén, verksamhetscontroller i kommunens ledningsstab.

En arbetsgrupp jobbar med förslaget, som man hoppas kunna presentera för politikerna i mars. En viktig del är hur man ska göra med larmarens anonymitet.

– Jag ser att vi fortfarande inte kan garantera anonymitetsskyddet. Du kan få anonymitet hos en tidning. Men kommunen är en myndighet, där en inkommen handling blir en allmän handling, säger Christer Wilén.

En annan fråga är hur det ska organiseras. Man tittar en del på Göteborgs kommun, där man håller på att införa ett liknande system för larmare

– Det lutar åt en intern mottagarfunktion, som också ska vara mot de kommunala bolagen. Det tycker jag är intressant, säger Christer Wilén. Göran Wärnelid

Mer läsning

Annons