Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Vilks utsatt förbrandattentat

Konstnären Lars Vilks har utsatts för ytterligare en attack. Natten till lördag slog någon sönder fönster och försökte sätta eld på hans hus. Händelsen rubriceras som mordbrand, rapporterar dn.se.

Annons

Vilks själv var inte hemma i huset strax norr om Höganäs vid tidpunkten för attentatet. Han hade åkt därifrån vid 22.30-tiden på fredagskvällen. Någon gång under natten hade sedan någon eller några gärningsmän slagit sönder flera av husets fönster och med hjälp av flaskor fyllda med bensin försökt att sätta eld på det. Vid 11-tiden på lördagsförmiddagen upptäcktes händelsen - då hade branden dock självslocknat, skriver dn.se.

Polis undersökte

Polis genomförde senare på lördagen en teknisk undersökning av bostaden och har tills vidare rubricerat händelsen som mordbrand. Lars Vilks själv inser att han inte kommer att kunna nyttja bostaden under en tid.

– Det är klart att det är lite besvärligt, det är det ju. Jag är inte rädd men jag kan heller inte nonchalera saken. Jag måste ta det här på allvar, säger han till dn.se.

Vilka som kan tänkas ligga bakom attacken vill Lars Vilks inte spekulera i, men han tror sig veta att det rör sig om en liten grupp.

Fundamentalister

– Det handlar om fundamentalister. De som vill mig illa ingår i den mobb som finns runt det här. Det är en extrem och liten grupp, men tillräckligt många för att ställa till det, säger han till DN:s nätupplaga.

I tisdags utsattes Vilks för en attack i samband med en föreläsning i Uppsala. Dagen efter utsattes hans hemsida på internet för en attack från hackers.

Lars Vilks blev känd för den breda allmänheten i september 2007 då flera svenska tidningar, däribland NA, publicerade en av konstnärens karikatyrer. Den föreställde profeten Muhammed som en rondellhund.

21-åring gripen

Under lördagskvällen greps en 21-årig man, misstänkt för dådet.

- På platsen gjorde man en del fynd som jag inte vill gå närmare in på vad det är, men det ledde till ett gripande klockan 21.00 i Landskrona hos en man som är född 1989. Han greps helt odramatiskt och han anhölls klockan 01.20, säger Helsingborgspolisens inre befäl Göran Tolf. Polisen är förtegen om vad 21-åringen sagt i förhöret. Men uppger att han inte gjort några medgivanden.

Mer läsning

Annons