Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs: Fängslade Pelles nya brev

”Det är lätt att drabbas av paranoida vanföreställningar här”, skriver fängslade Pelle Helgesson i ett nytt brev till NA.
Nu ska två av fångarnas vänner samla in pengar för att underlätta fängelsetiden i Tunisien.

Annons
Pelles insändare till tidningen finns att läsa i sin helhet i högerkolumnen.

De båda svenskarna Per-Åke Helgesson, 54, och Daniel Bakke, 36, har dömts till långa fängelsestraff i Tunisien. De åkte till landet i november 2012 på uppdrag av säkerhetsföretaget ABP World Group, som bland annat arbetar med att återförena barn som blivit kidnappade av den ena föräldern.

”Vi har inte brutit mot någon lag. Trots det sitter vi i fängelse med fabricerade domar som gav 6 respektive 12 års fängelse” skriver Pelle i brevet som nådde NA på fredagen.

Två av de fängslade svenskarnas vänner ska nu försöka hjälpa till.

– Vi vill samla in pengar så att de kan få mat inne på fängelset. Köper vi fyra kycklingar till dem, försvinner tre till vakterna. Det är så systemet fungerar. Vi vill underlätta för dem genom att betala för andra saker inne i fängelset också, säger Tomas Norström som är barndomskamrat.

Tomas och Jens Erixon, som tidigare arbetat med Pelle, kommer under lördagen att tillsammans försöka samla in pengar och prata om fallet med intresserade. Mellan 10 och 16 befinner de sig på Våghustorget.

– Företaget som de arbetade för har ställt upp så gott de kan med pengar och expertis. Men vi behöver bidrag för att kunna hjälpa dem under längre tid, säger Jens Erixson.

Pelle och hans cellkamrat skriver i brevet att bevisningen mot dem är påhittad och förvanskad.

”Vi behöver all hjälp vi kan få på alla nivåer. Inte minst från våra svenska politiker. För det är politik det handlar om nu”, skriver Pelle.

För Jens Erixon är kampen att få hem Pelle även personlig.

– Det var meningen att det var jag som skulle åka på det uppdraget. Men precis innan jag beställde flygbiljetten ringde chefen mig och sa att det blivit ändrade planer, säger Jens Erixon, som själv har barn.

– Det kunde ha varit jag som satt där, säger han bekymrat.

Ladda ned hela Pelles brev här.

Tomas Norström och Jens Erixon åker varje vecka hem till Pelles mamma för att prata med henne och umgås. Här läser de en tidigare artikel i NA som handlade om Pelles mamma.

Exmaken efterlyst av Interpol

Pelle Helgesson och Daniel Bakke åkte fast när de var i Tunisien för att återföra en fyraårig flicka till sin norska mamma. Hon hade tilldömts vårdnaden av flickan av en norsk domstol. Ändå tog hennes exmake med flickan till sitt hemland Tunisien. Exmaken är eller har varit efterlyst av Interpol. I januari dömdes Daniel Bakke till sex års fängelse för kidnappning. Helgesson fick tolv år eftersom han även dömdes för ett liknande fall som ska ha inträffat tidigare.

Enligt ABP World Groups vd Martin Waage åtar sig företaget bara uppdrag från den förälder som tilldömts vårdnaden och om den andra föräldern är efterlyst av Interpol. ABP åtar sig 40-50 fall om året, enligt Waage. Kostnaden varierar från 50 000 kronor till två miljoner. I Sverige är utrikesdepartementet (UD) centralmyndighet för det civilrättsliga arbetet med bortförda barn.

Misstänks brott kopplas polisen in. Ett olovligt bortförande kan leda till att man döms för egenmäktighet med barn. Sett över en tioårsperiod har ärendena hos UD ökat, 2013 rörde det sig om ett 80-tal fall av bortföranden till och från Sverige. Om landet dit barnen förts har anslutit sig till Haagkonventionen blir ärendet mer lättjobbat, och runt 85 procent av de fallen klaras upp. Om ett land inte skrivit under konventionen står UD i princip maktlöst. Då gäller det landets lagar. UD har inga direkta synpunkter på anlitandet av säkerhetsföretag i sig, men kanslirådet Ola Pihlblad understryker i en TT-artikel att det kan vara riskabelt att ta lagen i egna händer.

Mer läsning

Annons