Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs mer om personerna på bussarna

Du har sett namnen rulla förbi. Några kvinnor och män är självklart kända. Några är fullständigt okända för dig. Framåt hösten, i samband med Stadstrafikens 100 årsjubileum, ska du kunna läsa om alla de personer vars namn pryder stadsbussarna i Örebro.

Annons
i höst. Örebroarna ska få samlad information om personerna som har gett namn åt stadsbussarna i Örebro. Det berättar Lasse Lundberg på örebro kommun. Foto: Anders Erkman

I stadsbyggnadshus 1 arbetar Lasse Lundberg, på Örebro kommuns trafikenhet. När han tidigare i år läste Stadslivs serie om personerna vars namn finns på bussarna som åker kors och tvärs i staden fick han en idé.

– Min tanke har varit att vi ska samla information om personerna i en skrift. Det är säkert få örebroare som känner till alla namn, vad personerna gör eller gjorde eller hur ser ut.

Det ska vara kort och enkel information samt en bild på personen i fråga. Ambitionen hos Lasse Lundberg är att skriften ska vara färdigskriven och tryckt till 1 oktober då stadstrafiken i Örebro firar 100 år, berättar Lasse Lundberg.

De första stadsbussarna i Örebro fick namn i april 2011 och för att få namnet på en buss måste personen har koppling på något sätt till Örebro. Det är kommunens programnämnd samhällsbyggnad som bestämmer om vilka namn som ska komma med på bussarna.

Det kanske låter som ett lätt jobb, men det är inte alls så lätt att hitta säker information om vissa personer, Rut Palmqvist, till exempel, säger Lasse Lundberg. På www.na.se kan du se en lista på alla namn som finns på bussarna i Örebro.

rullar i stan. Marie Kühler är en av örebroarna, vars namn pryder bussarna i stan.
Kort info. Namn som blivit ”trasiga” ska bytas ut mot hela namn.

Mer läsning

Annons