Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsare: Var vill du ha din bokholk?

Länsbiblioteket ska placera ut tio stycken ”bokholkar” i länet, dit allmänheten kan gå för att lämna, låna och byta böcker. 

Annons

Det är ännu inte bestämt var holkarna ska stå, och därför vill biblioteket nu ha länsbornas hjälp. Skriv ditt förslag i kommentarsfältet.

Vi ser dem lite överallt, på arbetsplatser, i hotellrum och väntsalar: böckerna som lämnats kvar för att byta ägare. Nu hakar Örebro läns landsting och länsbiblioteket på trenden och inför ”små fria bibliotek” i länet.

Inspiration till idén kommer från USA.

– Där finns stora ”fågelholkar” i trä, dit man kan gå för att lämna gamla böcker och samtidigt få med sig en ny hem. Vi hoppas på att få upp liknande publika bokbytarplatser i Örebro län till hösten, säger Peter Alsbjer, länsbibliotikarie i Örebro.

Bokholkarna ska stå på platser som är lättillängliga.

– Vi vill att böckerna ska finnas där människorna finns. Det kan vara idrottshallar, bostadsområden eller busshållsplatser, säger Peter Alsbjer som menar att NA:s läsare gärna får tipsa om vart de helst vill se bokholkarna.

Idén med bokbytarplatser finansieras av Statens kulturråd, som beviljat landstinget i Örebro 100 000 kronor för projektet. Samtidigt fick landstinget ytterligare 100 000 kronor för ett annat läsfrämjande projekt som ska öka läsningen bland pojkar och unga män.

Projektet som kallas ”unga män och pojkar läser” drivs av länsbiblioteket och folkbiblioteken i Örebro. I projektet ska unga mäns medievanor och attityder till läsning kartläggas, där resultaten ska ligga till grund för en marknadsföringskampanj.

– Unga kvinnor och män läser allt mindre, men bland män minskar läsningen mest, säger Peter Alsbjer.

– Zlatans bok fick många att börja läsa, och nu vill vi hitta en ”Zlatan i Örebro”. Vem kan vara läsförebild för ungdomar i Örebro, Karlskoga eller Lindesberg? Det är det projektet handlar om, säger Peter Alsbjer.

Ska öka läsningen

Unga läser allt mindre, visar en statlig litteraturutredning.

Landstinget i Örebro har fått 200 000 kronor från Statens kulturråd för att driva två läsfrämjande projekt.

”Små fria bibliotek” är ett projekt som ska skapa nya platser och funktioner för att öka länsbornas intresse för läsning.

10 ”bokholkar” i länet kommer fungera som små bibliotek där allmänheten kan lämna gamla böcker och hämta nya.

”Unga män och pojkar läser” är ett projekt som ska samla kunskap om ungas medievanor.

Projektet ligger till grund för en marknadsföringskampanj för att öka läsningen bland unga män.

Mer läsning

Annons