Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsarna: Så spar vi på miljön

I samband med att FN:s klimattoppmöte nu drar i gång i Sydafrika, efterlyste vi vad örebroarna själva gör för klimatet i vardagen.
Här är läsarnas egna tips på hur man ganska enkelt kan vara med och påverka klimatet positivt.

Annons

*Jag är vegan av många anledningar.

Bland annat för miljön och klimatets skull.

/Anne Jonsson

*Ett litet mindre fräscht klimatsmart grej vi kör här hemma är att vi inte spola när vi kissar. Det sparar flera litervis med vatten dagligen.

/Kocko

*Minst 95% av mina bilresor sker i min elbil som laddas med hyfsat ren elkraft under nätterna. Från och med i vår kommer vi ha en solcellsanläggning uppe som kommer att göra det hela ännu renare.

/Per Halldin

*Stäng av ugnen 10 min innan du ska ta ut skinkan, eller sockerkakan etc så använder du ungens eftervärlden och sparar energi.

/Mats Stålham

*Välj gärna ett mjölk-, fil- eller juicepaket utn plastkork. Plasten görs av olja som ökar utsläppen.

/Peter Dahlgren

*Sopsortera är ju en klassiker. Så mycket som går från mjukplast till matrester. Återanvänd plastburkar till infrysning av mat mm.

*Cykla! Jag gör det inte jämt men ofta till jobbet t ex. Min man cyklar alltid i stort sett.

*Köp närodlat i den mån du kan. Vi gör det - åtminstone till viss del.

*Om du ska köpa presenter eller prylar till hemmet behöver man inte alltid köpa nytt. Begagnat kan vara minst lika bra och det går att hitta fina saker!:)

*Rota runt hemma inför barnens kalas! Mycket går att ordna själv om det ska vara temakalas till exempel bara man börjar i tid och om man har möjlighet letar på tips nätet.

*Släng inte mat från dagen före- gör nåt nytt av den! Etc etc. Det finns ju massor och alla kan inte göra allt men alla kan göra nåt!

/Maria Thor

*Exempel på tips (kanske kan få igång er): dra ut kyl och frys 10 centimeter från väggen. Lite ful glipa men skapar cirkulation som gör att de drar mindre el. Helt sant - och enkelt

/Herman

*Ett praktiskt sätt att hjälpa sig själv (och oss andra) på traven är att sätta upp en lapp på brevlådan “INGEN reklam, tack .” Det har till direkt följd att du slipper en stor andel reklam som ska till återvinningen. Redan där så har du gett dig själv tre goda fördelar; kånkandet till återvinningen, miljövinsten med minskade transporter av reklam och sist och kanske viktigast du slipper frestas av alla produkter som du inte visste att du behövde.

/Heri Paasovaara

*Minska transporterna, gäller särskilt flygresor (flyg är riktigt dåligt för miljön). Åk kommunalt, buss/tåg, samåk bil om möjligt.

*Köp lokalproducerat och miljömärkt (gäller all konsumtion)

*Handla mindre (ger förvisso tillväxtproblem..)

*Hitta eltjuvarna i hemmet, stäng av allt som inte måste vara på!

*Köp miljömärkt el.

*Minska inomhus temperaturen med 1-2 grad C!

*Konvertera till LED-belysning, lämna över ALLA era lågenergilampor till kommunens miljöstationer NU!

*Minska vattenförbrukningen med hjälp av konstantventiler. Detta minskar er vattenkonsumtion med upp till 50% och därtill minskas det uppvärmda vattnet.

*Öka energiprestandan i villan/fastigheten. Tag hjälp av energiexpert, energideklarera även om huset inte måste det (enbart krav vid husförsäljning).

/Niklas Söderlind

Mer läsning

Annons