Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasermannen och Jardeberg ansöker om tidsbestämt straff 

Lasermannen John Ausonius ansöker på nytt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Det gör också örebroaren Tobias Jardeberg.

Annons
John Ausonius och Tobias Jardeberg

Det blir nu Örebro tingsrätt som avgör. Det är där ansökningar av det här slaget behandlas.

John Ausonius har snart suttit frihetsberövad 20 år, först under en lång häktning och sedan som dömd.

Han greps 1992 och dömdes senare för mord samt försök till mord. Mordet och mordförsöken var i samtliga fall riktade mot personer med invandrarbakgrund.

Han har också tidigare ansökt om att få straffet tidsbestämt.

Vid en förhandling i Örebro tingsrätt i oktober 2010 hänvisade John Ausonius till att han sonat sina brott och nu är en ny människa.

Men han fick nej till tidsbestämning precis som han hade fått 2008.

I sin nya ansökan skriver han helt kort att han ansöker om att få sitt straff tidsbestämt.

Dumpade kropp i gruvaTobias Jardeberg ansökte även för ett år sedan om tidsbestämning. Då ansågs risken för återfall i brott för stor och han fick nej. Rätten hänvisade till att han visserligen visat en genuin vilja att förbättra sin situation men att problemen överväger. Domstolen grundade sitt beslut på yttranden från kriminalvården och Rättsmedicinalverket.

Jardeberg dömdes 2000, tillsammans med en annan person, för mord på en Filipstadsbo. Mordet beskrevs som en ren avrättning och kroppen dumpades i en gruva. Fyra år senare rymde han från Marifredanstalten och tog tillsammans med en annan fånge en vårdare som gisslan. Vårdaren tog sig under dramatiska former fri och hittades senare svårt medtagen i ett skogspartio utanför Hällefors.

Efter ett stort polispådrag greps Jardeberg i ett hus i Strömtorp i Degerfors där han förskansat sig. Han dömdes senare för flera brott i samband med rymningen

Mer läsning

Annons