Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasermannen vill bli en fri man

I 18 år har John Ausonius suttit bakom lås och bom, dömd för mord och en rad mordförsök.
Men nu vill Lasermannen bli en fri man.
– Jag tycker att jag har sonat mina brott och jag är en ny människa, säger han.

Annons

På fredagen begärde John Ausonius att få sitt livstidstraff tidsbestämt. Han dök upp i säkerhetssalen i Örebro tingsrätt klädd i beige kofta och ljusblå skjorta. Han fördes in i säkerhetssalen i handfängsel med en sammanbiten min.

Det är Örebro tingsrätt som bestämmer om livstidsstraff ska tidsbestämmas eller inte. 2008 fick John Ausonius avslag på sin ansökan.

Under förhandlingarna idag menade han att åren i fängelse har förändrat honom – till en bättre människa.

– Jag har förstått att det jag gjorde var fruktansvärt. Och jag är ledsen och ångrar det djupt och önskar att få det ogjort. Det är många som har fått lida och jag tänker på det varje dag, sa han.

– Men jag tycker att jag har sonat brotten. Jag är en ny människa nu och vill se framåt.

John Ausonius har hittills suttit 18 år bakom lås och bom. Han är dömd för ett mord och nio mordförsök. Alla attentat var riktade mot mörkhyade personer. Men enligt Ausonius finns det inte längre något hat mot invandrare.

– Jag har lärt känna invandrare där jag sitter och de är totalt likvärdiga mig själv. Det var pinsamt att jag kände som jag gjorde förut.

Men åklagare Stephan Ottersköld menar att John Ausonius inte är redo för frihet på ett tag. Han yrkar på att Ausonius ska sitta i fängelse i 40 år innan en frigivning är aktuell. Med reglerna om att man ska sitta av två tredjedelar av fängelsestraffet innebär det 27 år i fängelse och att Ausonius blir en fri man 2019.

Läs mer i NA, lördag.

Mer läsning

Annons