Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbil från Stora Mellösa fick roll i dansk krigsfilm

Militärlastbilen från Östernärke fick en viktig roll i en dansk krigsfilm.
– Jag tycker det är kul att kunna bidra men en liten pusselbit till den danska historien, säger ägaren Magnus Wiksten.

Annons
På väg till avrättning. Tur att detta bara är filminspelning. Men i verkligheten var Hvidstensgruppen den första motståndsgruppen i Danmark där medlemmar avrättades av tyska soldater.

Magnus Wiksten har veteranfordon som hobby och äger bland annat en lastbil av märket Opel Blitz 6700 A årgång 1944.

Det är en lastbil som tjänat i tyska armén under andra världskriget.

Just en sådan kärra behövdes när inspelningarna av filmen Hvidstensgruppen pågick under sensommaren förra året i Köpenhamn.

– De sökte efter en stor tysk lastbil från andra världskriget men hade svårt att finna en, säger Magnus Wiksten.

Mellösa?

Hur fick de reda på att det fanns en sådan bil i Stora – Genom deras kontakter ute i Europa. Bilen är unik eftersom det finns så få exemplar kvar i världen.

Den 1 mars hade filmen Hvidstensgruppen premiär i Danmark, den har dock ännu inte kommit till Sverige.

Filmen har verklighetsbakgrund. Handlingen utspelar sig under andra världskriget när Danmark var ockuperat av tyskarna. Motståndsgruppen Hvidstensgruppen arbetade med att ta emot vapen, ammunition och sprängämnen som det brittiska flygvapnet släppte ned över Danmark. Nedsläppen annonserades i BBC:s särskilda nyhetssändningar till Danmark med hemliga koder som maskerats till ”hälsningar”. Hvidstensgruppen vidarebefordrade sedan materialet till andra motståndsgrupper.

Filmen är inspelad med tidstypisk militär rekvisita, och här har militärbilen från Mellösa en viktig roll eftersom den har rätt utrustning och färg.

Gamla tyska krigsfordon från andra världskriget är av förklarliga skäl bristvara.

– De allra flesta krigsfordonen förstördes under kriget eller så slets de ut när landet skulle återuppbyggas, säger Magnus.

Opel Blitz var ryggraden i den tyska arméns fordonsflotta.

– De här bilarna var packåsnor och användes till det mesta, ofta trupptransporter.

Magnus har fler militärfordon i sin ägo: en Schwimwagen amfibiebil typ 166, årsmodell 1943, en Opel Kadett 1938 och Krupp lastbil 1936. Och så en fälthaubits att kroka på efter Blitzen bilen.

– Det är tekniken som intresserar mig på med gamla fordonen, och så är jag intresserad av historia, säger Magnus, gymnasielärare till yrket.

Filmstjärnebilen, om uttrycket tillåts, köpte han för tre år sedan i Tyskland.

– Då var den i ett nedgånget skick. Jag har offrat många timmar på att renovera och hitta reservdelar. Den blev klar lagom till filminspelningen.

Magnus tog sin Blitz på flaket till en lastbil och körde till filmstudion i Köpenhamn. Han var själv med några dagar under inspelningen.

Hittills har han bara sett några korta klipp av det färdiga resultatet.

– Det jag kollat på ser väldigt bra ut. Jag tycker de lyckats väldigt bra att med återskapa de tidstypiska miljöerna. Och handlingen är ju onekligen spännande.

Filminspelning pågår. En stor del av inspelningen av filmen Hvidstensgrruppen är gjord i studio i Köpenhamn. Skådespelerskan  Marie Bach Hansen ses vid bilens vänstra flygel.
Bilägaren. Magnus Wiksten i Stora Mellösa.

Mer läsning

Annons