Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilschaufför åtalas för Örebrokvinnas död

En kvinna från Örebro omkom, och två av hennes väninnor skadades allvarligt när de blev påkörda av en lastbil utanför Nyköping i höstas. Nu åtalas lastbilschauffören för dödsolyckan.

Annons

Fredagen den 14 oktober förra året var fyra kvinnor i 30-årsåldern från Örebro på väg till Skavsta flygplats med bil. Men den planerade semestern blev aldrig av.

Ett par mil från flygplatsen vid samhället Farneby längs riksväg 52 pågick ett trafikarbete och kvinnorna hamnade i en bilkö. Men lastbilschauffören som körde bakom dem såg inte att deras bil stannat – och körde rakt in i den. Bilen blev ordentligt demolerad och kvinnan som körde den omkom. Två av de andra kvinnorna skadades allvarligt och opererades akut på Nyköpings lasarett.

Lastbilschauffören, en 27-årig man, har nu åtalats för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Kammaråklagaren Emma Olsson uppger att mannen brustit i omsorg och varsamhet, och att han inte anpassat hastigheten till siktförhållandena i det starka solljus som rådde.

– Det var absolut ingen bländande sol, det är relevant att utreda andra orsaker till olyckan, säger en av de överlevande kvinnorna.

Hon anser inte att åklagaren gjort sitt jobb och har därför JO-anmält henne. Emma Olsson ska bland annat ha sagt att hon inte ska gå så hårt åt i rätten för att det kan få lastbilschauffören att bryta ihop.

– En åklagare ska ju företräda brottsoffret, i och med uttalandet verkar det som om att hon i stället företräder den åtalade och sympatiserar med honom, säger kvinnan.

Men Emma Olsson anser inte att hon gjort något fel.

– Rent allmänt kan man som åklagare inte gå för hårt fram i en förhandling, det är inte min uppgift att döma, säger hon.

– Det här är en tragedi även för föraren av lastbilen, och det är inget uppsåtligt dödande som vi ska pröva. Det gäller att han får en chans att berätta vad som hänt.

Mer läsning

Annons