Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena och Ella dukar upp festliga minnen

1912 startade Margaretaskolan vid Järntorget.
Hundra år senare lever verksamheten fortfarande kvar i form av Margareta festvåning på Drottninggatan.

Annons

I 50 år fanns Margaretaskolan med allt från bageri till lunchservering och festsalar vid Järntorget. 1962 flyttade själva festvåningen till Drottninggatan och nu har Lena Folebäck drivit verksamheten i 30 år. I en av de vackra salarna i paradvåningen sitter hon tillsammans med Ella Möttus och tittar på gamla bilder från Margaretaskolan. Ella gick där 1951. Då var hon 21 år och hade fått lov att flytta hela vägen från Ulricehamn för att gå på hushållskola i Örebro.

– Jag ville lära mig laga mat och baka och jag tyckte också om att servera. Man träffar så mycket folk och lär sig duka fint, berättar hon.

Ella blev kvar i stan. Efter elevtiden fick hon börja jobba på Margaretaskolans servering.

– Två och femtio kostade middagen, minns Ella.

Ella blev Margaretaskolan och Margareta festvåning trogen under alla år. Förutom när hon var hemma med barnen så har hon arbetat med att servera.

– Jag jobbade fram till pensionen, sen gick det en månad och så ringde de och ville att jag skulle börja igen, säger Ella och skrattar lite.

Numera rycker hon bara in någon dag i veckan.

– Gå i pension är inget för mig. Jag är en orolig person som vill att det ska röra sig runt mig, fortsätter Ella och berättar att hon klarat sig från skador.

Fast lite ont har hon i höger axel, alla tunga serveringsbrickor har trots allt slitit på armen. Genom åren har hon servat på otaliga fina middagar.

Har du inte träffat några kändisar?

– Jo Snoddas, säger Ella och skiner upp, han kom ut i köket och fikade med oss.

Lena minns alla politiker som ätit på festvåningen, ministrar med Säpovakter i släptåg.

– Fälldin har varit här, också så ”Maudan” förstås.

I dag är det framför allt olika sällskap och klubbar som har sina träffar på festvåningen. Rotary ska ha vinprovning lite senare samma eftermiddag som vi är där. Men att m an serverade alkohol på Margareta festvåning var från början otänkbart. Grundaren Hanna Lindmark var starkt religiös och hushållsskolan hade ingen alkohol. Det var först fram på 70-talet som det gick att få vin till maten i slutna sällskap.

Margaretaskolorna var kända för att ha vällagad mat till låga priser. Ofta gick elever från skolorna intill dit och åt.

– Men där var också skofabriksarbetare och även bankfolk, som hade sitt eget bord, minns Ella.

Vägg i vägg vid Järntorget låg det ökända ölhaket Björnstugan.

– Ibland kom de upp till oss och var berusade men då hämtade vi vakten vid Björnstugan som fick komma upp och hämta ner dom igen, berättar Ella.

Med tiden gick det inte längre att driva hushållsskolor i privat regi. Själva skolverksamheten försvann och kvar blev servering och catering. Margareta festvåning på Drottninggatan är i dag en institution i stan. Lena Folebäck har fyllt 65 år men tänker, lika lite som Ella Möttus, gå i pension.

– Man bokar ju in allt så långt i förväg och då tänker jag att ”ska jag inte vara med om det här?” Jo, självklart vill jag det. Jag vill fortsätta att vara med och se att gästerna är nöjda. Det är ju a och o, säger hon.

Ella håller med:

– Det är ju hur trevligt som helst att få duka upp och ta emot gäster.

Fotnot: Nyfiken på Margaretaskolorna och grundaren Hanna Lindmark? Ewonne Winblad har skrivit boken Frälst, förmögen, förskingrad om en av Sveriges första kvinnliga storföretagare.

Järntorget. Margaretaskolan i Örebro startade 1912 och låg då vid Järntorget i huset vid hörnet av Klostergatan och Olaigatan. Bild: Örebro Stadsarkiv.
Fortsätter. Lena Folebäck och Ella Möttus har arbetat ihop i många år – och det tänker de fortsätta med. Gå i pension är inget för dem.
Ella Möttus.
Personal. Den här bilden är tagen i början av 1950-talet i Margaretaskolans salong på Järntorget. Från vänster syns Ella Möttus, som på den tiden hette Gustafsson, Ester Johansson, Hanna Ekholm, Ellen Svensson, Ingrid Nordin och, längst bak, Anna-Lisa Edvinsson och Astrid Selander.Bild: Privat
Festsignal. det är många örebroare som ringt på den här ringklockan innan de klivit in till en fest.

Startade tolv skolor

Hanna Lindmark startade tolv hushållsskolor runt om i Sverige. De kallades Margaretaskolorna och fick sitt namn efter kronprinsessan Margareta, hustru till Gustaf VI Adolf. I Örebro startade Margaretaskolan den 12 oktober 1912 i hörnet Klostergatan-Olaigatan vid Järntorget. Det var den tredje skolan som öppnade efter Stockholm och Norrköping. Där fanns förutom skola också bageri, konditori, matsal, festvåning och försäljning av färdiglagad mat i en butik.

1942 dog Hanna Lindmark och i hennes testamente stod att föreståndarinnorna fick köpa hushållskolorna. I Örebro nappade Sara Dahlstrand på erbjudandet. De andra skolorna drevs vidare som en koncern.

1962 stängde Margaretaskolan vid Järntorget och flyttade till Drottninggatan där Margareta festvåning fortfarande har sina lokaler. Själva undervisningsdelen hade avvecklats några år tidigare och kvar var servering och catering.

1972 tog Folke Folebäck, som drev flera konditorier i stan, över verksamheten och tio år senare, 1982, tog hans dotter Lena Folebäck vid.

Mer läsning

Annons