Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Bondeson vill seskolstart både vår och höst

I en försöksverksamhet föreslås att skolstarten till årskurs ett ska kunna börja både på hösten och våren. Lennart Bondeson (KD) vill att Örebro kommun ska delta.

Annons
Lennart Bondeson (KD)

På regeringens uppdrag har det tagits fram ett förslag hur en försöksverksamhet med flexibel skolstart kan se ut.

– Vi tycker att det är spännande utifrån det arbete som vi själva står i, och man får vara med lite i utvecklingsfronten, säger Lennart Bondeson.

Bonusår i Östernärke

I Östernärke arbetar man redan med en flexibel skolgång på så sätt att en elev som behöver mer tid för att nå målen kan få det i form av ett bonusår. Den som vill kan även gå snabbare fram. Att föräldrar och elever ska kunna välja skolstart på våren eller hösten tycker Lennart Bondeson ligger i linje med det arbetet.

– Vi har ofta en väldigt fyrkantig syn på att skolan är ett rum där alla skall börja samtidigt och sluta samtidigt. Men vi vet utifrån erfarenhet och kunskap att elever är väldigt olika och det skiljer i mognadsgrad, säger han.

Enligt förslaget, som ska ut på remiss, ska försöket vara i tre läsår från 2013/2014. Lennart Bondeson ser inga problem med att två eller tre skolor i Örebro deltar.

”Stänger inga dörrar”

– Nej, det gör jag inte. Jag ser bara möjligheter. Jag tycker inte att man ska se problem i första hand utan att man ska lära sig av sådant som har alla förutsättningar att ge ny kunskap till skolan, säger han.

Socialdemokratenas talesperson i skolfrågor, Thomas Esbjörnsson, är ändå mer försiktig i sin kommentar. Han har dock inte läst förslaget.

– Spontant vet jag inte riktigt om jag tycker att det låter så hanterligt och pedagogiskt, men jag måste sätta mig in i förslaget för att kunna säga mer. Men jag stänger inga dörrar, säger han.

Mer läsning

Annons