Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda åt inte ris – blev utskälld på lunchbuffé

Linda blev utskälld när hon plockade bort riset från sushibitarna på restaurang Kinamuren i Örebro.
– Det kändes förnedrande.
– Vi serverar sushi – tyvärr inte sashimi, säger servitören Pontus Zhu som tycker att restaurangen tvingas slänga alldeles för mycket mat.

Annons

För några dagar sedan besökte Linda och hennes vänner Kinamuren i Örebro. De betalade för asiatisk lunchbuffé och plockade åt sig av maten. Eftersom Linda inte var så hungrig blev det sparsamt med varm mat och sju sushibitar. Efter att ha smakat på sushin plockade hon bort riset.

– Jag tyckte inte om det. Dessutom är det fullt med socker i riset och inte så hälsosamt. Men jag är inte van vid att slänga mat och fick lite dåligt samvete.

Lindas tilltag retade upp de anställda på restaurangen. Plötsligt kom en av dem fram till bordet och sa åt Linda att hon inte fick ta bort riset från sushin. Linda sa att hon förstod och att hon inte skulle ta mer mat. Men den restauranganställda kvinnan fortsatte att tillrättavisa Linda. Hon sa att man inte fick ta mer mat än man kan äta upp. Senare kom ännu en restauranganställd fram till Linda.

– De sa att jag inte vara välkommen där. De pratade högt. Vi hade alla blickar på oss. Det kändes förnedrande, säger Linda.

Enligt Pontus Zhu på Kinamuren handlade det inte bara om sushin. Han menar att Linda och hennes vänner tagit för mycket mat som de inte åt upp.

– Vi har en viss toleransnivå. Men många gäster tar ofta mer än de orkar. Just nu kastas det oerhört mycket mat. Som företagare handlar det om att gå med vinst och samtidigt vara konkurrenskraftig på marknaden.

Samtidigt beklagar Pontus Zhu att Linda upplevt situationen som förnedrande.

– Det är jättetråkigt att det blivit så här. Det är i bemötandet det blivit fel. Vi ber så mycket om ursäkt för det.

Matsvinnet bekymrar Pontus Zhu både ur en ekonomisk aspekt och ur miljösynpunkt. Att sluta servera buffé är dock inte aktuellt i nuläget. Men skulle svinnet öka kanske det kan blir så.

– Då är det klart att vi inte kan fortsätta med det här konceptet.

Mer läsning

Annons