Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda fick inteförsäkra sin son

När Linda Johansson fick en son redan i vecka 27 var försäkringsfrågan det sista hon oroade sig för. Men precis som många andra fick hon snart uppleva hur svårt det är att försäkra för tidigt födda barn.

Annons

När Melvin föddes vägde han bara 750 gram och fick ligga tre månader på neonatalen i Örebro. Hemma i Grythyttan igen dröjde det inte länge förrän problem uppstod.

Inte för Melvin, han klarade sig bra. Däremot var det ingen som ville försäkra honom.

Linda Johansson tecknade en Gravid plus-försäkring hos Länsförsäkringar när hon väntade Melvin.

Gick bra

Det gick bra trots att hon skulle föda för tidigt. Försäkringen gällde i sex månader efter födseln men när hon sedan skulle förlänga den blev det stopp direkt.

– De sa åt mig att det inte var någon idé att ansöka eftersom han var för tidigt född.

– Jag gjorde det ändå men de sa nej. De hänvisade till hans låga vikt och tidiga födsel.

Länsförsäkringar hälsade att hon var välkommen att söka igen. När Melvin fyllt sex år.

– Jag tycker att det är oförskämt. Att han ska gå oförsäkrad ända tills han börjar skolan.

I stället erbjöd Länsförsäkringar en enklare olycksfallsförsäkring som Linda Johansson tackade nej till.

– För tidigt födda barn kan ju råka ut för samma sjukdomar och olyckor som andra barn utan att det har med den för tidiga födseln att göra.

– De hade ju kunnat göra undantag i försäkringen för sjukdomar som kan kopplas till den tidiga födseln. Det hade jag absolut accepterat.

När Linda Johansson till slut hittade ett mindre försäkringsbolag i Örebro som gick med på att försäkra Melvin, innehöll försäkringen just sådana undantag. Något som hon ändå tycker är rimligt.

I samma situation

Linda Johansson har varit i kontakt med Föräldraföreningen för prematurfödda barn.

Där har hon träffat många andra föräldrar i samma situation. Det är inte ovanligt att barn ända upp i skolåldern saknar en ordentlig försäkring.

– Det har kommit ny forskning i år och det finns ny statistik. Sverige är bra på att ta hand om för tidigt födda barn och långt ifrån alla får komplikationer. Det känns som att försäkringsbolagen sitter med gamla siffror.

Linda Johansson vill driva frågan vidare, och har anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen (DO).

Tveksam

Linus Kyrklund är jurist på DO och har hand om ärendet. Han är tveksam till att det kan klassas som diskriminering.

– Om man inte räknar för tidigt födda som funktionshindrade, vilket jag tvivlar på att man gör, så har jag svårt att se att det här är något som vi kommer gå vidare med.

Diskriminering eller inte, det är i alla fall ett stort problem för många föräldrar i dag. Linda Johansson säger att det finns tusentals friska barn som saknar försäkring bara för att de är för tidigt födda. Att hon till slutlyckades försäkra sin son tror hon kan ge hopp till många andra.

Mer läsning

Annons