Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindbergs buss varslar 114 anställda

Lindbergs Buss varslar 114 personer om uppsägning. Det handlar till stor del om att beskedet om upphandlingen av färdtjänst dröjer på grund av en överklagan.

Annons

-Vi har gjort en upphandling och den har blivit överklagad. Vi har inte kännedom om hur det kommer att se ut framåt 1 juli, som läget är nu, säger Patrik Lindberg vd Lindbergs buss.

Det är Lindbergs buss som har haft entreprenaden på Färdtjänst under fem år. När det var dags att göra om upphandlingen vann de den igen, men beslutet överklagades. En dom har dock dröjt och nu tvingas bussbolaget att agera.

- Vi har väntat in i det längsta, men vårt avtal tar slut den sista juni och vi måste agera sex månader innan med tanke på uppsägningstider. Vi hade hoppats på besked från förvaltningsrätten före julhelgerna, men vi har förhandlat i mellandagarna och är tvungna att göra så här, säger Patrik Lindberg.

För 40 av de 114 varslade så är dock läget annorlunda. Det handlar om en tillfällig entreprenad, så oavsett hur det går med Färdtjänsten så kommer dessa att sägas upp.

-Ja, det är lite komplext. Vi kör som underentreprenör åt ett företag , och det avtalet tar också slut sista juni. Men vi gick i det med öppna ögon för de redde inte ut trafiken och vi har kört det åt dem. Det är inga konstigheter, säger Patrik Lindberg.

Jonas Karlsson, (S) ordförande för nämnden för trafik, miljö och service, är bekymrad

- Det är jättebekymmersamt. Vi har fattat beslut i augusti om att tilldela en upphandling och vi har fått en överklagan från ett företag västra Götaland. Vi har fortfarande inte fått besked från förvaltningsrätten hur man ska hantera överklagan, säger han.

Det besked som han har fått är att förvaltningsrätten är redo att fatta beslut om överklagan, men att det saknas personalresurser just nu.

-Så den här otroligt viktiga samhällsfunktionen står och stampar och vi får inte tilldela beslut i väntan på dom från förvaltningsrätten, säger Jonas Karlsson.

I dagsläget finns det alltså inget giltigt avtal för Färdtjänsten från den 1 juli.

-Det är möjligt att vi kan göra någon typ av direktupphandling under själva processtiden och att vi kan vända oss till den som klarar att utföra tjänsten. Under övergångsperiod kommer vi behöva lösa färdtjänsten på något sätt. Självklart kommer vi att säkerställa att det finns färdtjänst på något vis, men det riskerar att gå ut över både kvalitet och kostnader, säger Jonas Karlsson.

Mer läsning

Annons