Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindholmens isbanastängd efter sprickor

Det ska bli en fin helg, men för den som har planerat in långfärdskidsko på den plogade banan mellan Rävgången och Lindholmen får tänka om. Den är nu stängd.
- Det är väldigt många farliga sprickor på banan, säger Kent Harrysson, aktiv i Lindholmens vänner.

Annons

Den sju kilometer långa isbanan mellan Rävgången och Lindholmen är stängd i helgen. Isen är alldeles för dålig, med farliga sprickbildningar. Dessutom har ett snölager lagt sig ovanpå isen så att sprickorna inte alltid syns.

- Jag provåkte i går och trots att jag var koncentrerad och beredd på sprickorna trillade jag i alla fall, berättar Kent Harrysson, aktiv i Lindholmens vänner som ser efter isbanan tillsammans med kommunen.

Risken att gå igenom isen är inte det som oroar föreningen. Det är de sprickor som uppstår på banan efter att den plogas.

- Eftersom isen kommer i kontakt med luft bildas olika tjocklek på isen. Då blir det spänningar som leder till sprickor, berättar Harrysson.

Förra året var situationen likartad. Föreningen gav då efter för trycket att hålla banan öppen. Ett beslut som resulterade i minst tio fallolyckor ute på isen.

- Det vill vi inte se i år igen. Vi kan visserligen inte hindra någon att ta sig ut på isen, men vi vill ju inte att någon ska bli liggande där ute. Måste man absolut ut så är det låg fart, skydd, stavar och sällskap som gäller. Man kan inte njuta av naturen när man åker, utan måste hålla ögonen på isen. Men inte ens då är man säker, för det är ett snölager på isen som döljer sprickorna. Men det finns ju en hel del andra isar i området som det går jättebra att åka på.

Harrysson poängterar att kommunen gör ett mycket bra jobb med banan, men föreningen skulle önska att det fanns tillgång till fler maskiner som kunde underhålla isen. I veckan kommer föreningen att besöka sjön Runn i Falun.

- Där är de nästan är Sverigeledande på att sköta isen. Vi hoppas få tips och idéer med oss hem.

Föreningen kommer att hålla allmänheten uppdaterad om isens skick via anslagstavlan vid Rävgången samt via deras telefonsvarare.

Fakta

Lindholmens vänner har en telefonsvarare som man kan hämta information från.

Den har nummer: 019-26 30 00

Mer läsning

Annons