Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindhs mördare vill inte ha advokat

Mijailo Mijailovic, livstidsdömd för mordet på utrikesminister Anna Lindh, fortsätter att vägra ha en advokat i en ny brottsutredning mot honom.De nya misstankarna gäller mordförsök vid en attack mot en medfånge på Kumlaanstalten.

Annons
Mijailo Mijailovic

Han misstänks för upprepade hugg med en skruvmejsel mot medfångens mage,Den som skadades fördes till Universitetssjukhuset i Örebro, bland annat med leverskador.

Kammaråklagare Karl-Erik Antonsson ska yttra sig till Örebro tingsrätt om advokatfrågan.Han har tidigare förordat att en advokat ska utses.

– Så brukar det normalt vara i brottsmål av det här slaget. Men det verkar ju inte fungera eftersom han själv inte vill. Det har han mycket tydligt skrivit till tingsrätten. Han är helt negativ till advokathjälp. Under sådana omständigheter kanske det är omöjligt för en försvarsadvokat att arbeta. Jag kommer inte att motsätta mig att han är utan, säger åklagaren.

Avvaktar avgörande

Kar-Erik Antonsson ska inom kort väcka åtal för mordförsöket på Kumla, men avvaktar avgörandet i advokatfrågan.

I brevet till Örebro tingsrätt skriver Mijailo Mijailovic att han redan i polisförhören gjorde klart att han inte vill ha en försvarare. Han vill sköta sitt eget försvar.Han skriver att han flera gånger upprepat sin inställning men att det trots hans nej beslutades om en offentlig försvarare.

Vänder sig till JO

Mijailovic skriver till tingsrätten att ingen ska påtvingas advokat och att han tänker vända sig till Justitieombudsmannen om han inte får som han begärt.

Efter att åklagarens svar kommit till tingsrätten tar domstolen beslut i advokatfrågan.

Mer läsning

Annons