Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linje i gatan stoppar Roberts sommarplan

Säg uteservering och räkna med att det blir rabalder. Förra året handlade det om gröna mattor, öppettider och fasta bänkar. I år handlar det – hittills – om de vita plattorna på Köpmangatan, utanför restaurang Lilla Örebro.

Annons

Krögaren Robert Söderqvist driver restaurangen Lilla Örebro sedan tre år tillbaka. Precis som tidigare sommarsäsonger har han sökt tillstånd för sin uteservering. Det har inte varit några problem. Personalen har sålt alkohol till kunderna inne i restaurangen och sen har kunderna själva burit ut glasen till uteserveringen.

Det har gått bra tack vare att Robert hägnat in området mellan restaurang och uteservering. Avspärrningen gjordes efter klockan 19 när det ändå inte var så mycket folk på gatan.

Men det går inte i år, kommunen har avslagit hans ansökan.

– Jag har fått papper på att det måste finnas en fri passage mellan fastighet och uteservering, vilket betyder att endast personal får gå emellan restaurangen och uteserveringen med alkohol.

Orsaken är de vita gatplattor som löper parallellt med husfasaden. De kallas för ”ledstråk” och är en signal för funktionshindrade och synsvaga. Där får det inte finnas några hinder eller avspärrningar.

– Mycket märkligt, plattorna har legat där i två år, så det är inget nytt.

I praktiken betyder det att Robert antingen måste ha en bardisk med öltappar och annan utrustning på den inhägnade uteserveringen eller att personalen går med glasen mellan restaurangen och uteserveringen.

– Utan uteservering kan jag lika gärna lägga ned. Förutom extra personal måste jag kanske investera i en ny bardel för uteserveringen. Det handlar om stora pengar. Sen får jag väl klagomål från miljökontoret om buller när jag drar igång blendern för att blanda drinkar, säger Robert och suckar.

– Dessutom kommer det att bli kaos när folk ska beställa påfyllning och personalen ska hinna med att springa fram och tillbaka.

Fredrik Persson (MP) var tidigare ordförande i programnämnd samhällsbyggnad, där man i februari 2010 tog ett beslut på kvalitetskrav för uteserveringar. När NA får tag i honom är han sjuk och kommenterar via mejl att han tycker det låter konstigt om tjänstemännen tolkar reglerna annorlunda i år och att han ska titta på det.

Björn Sundin (S) är ny ordförande i nämnden.

– Spontant tycker jag att det här låter konstigt. Men vi får titta på det och eventuellt pröva det. Ambitionen är ju att vi ska ha en levande stadskärna på kvällarna och en god service för alla grupper i samhället.

Mer läsning

Annons