Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litchell: "Pengar var det minsta problemet"

Peter Litchell och bolaget bakom Plaza Hotel hamnade i en rävsax, enligt åklagaren. På den femte rättegångsdagen fick Litchell själv redogöra för anklagelserna om grova ekobrott som han och ytterligare två personer misstänks för.

Annons
Bevakning. Plaza Hotel var under en tid hårt bevakat av polisen. Arkivfoto: Håkan Risberg

Kammaråklagare Eva Grandestedt Kinell anklagelse ligger i att Plaza Hotel har bedrivits med svarta pengar sedan 2011.

Enligt henne har bolaget, Entré hotel, inte bokfört och betalat skatt mellan 2009 och 2013, medan Litchell anser att bokföring och skatteredovisning lagts ut till bolaget Venio Group.

Under åklagarens sakframställan menade hon på att de grova ekonomiska brotten – grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott – varit nödvändiga för att klara av en ekonomiskt ansträngd situation.

De uppgifterna tillbakavisades av Peter Litchell under förhöret i tingsrätten på onsdagen.

– Är det något jag hade så var det god ekonomi. Verksamheten gick väldigt bra, sade Litchell, som också hade med sig egna dokument med redovisning som han visade för i rätten.

I dokumenten påvisade Litchell bland annat att en ombyggnad av hotellet gjord 2011–2012 kostade drygt 20 miljoner kronor.

– Vi hade 4,1 miljoner i överskott 2012 och 3,8 miljoner tog vi ut ur verksamheten. Vi hade väldigt låg belåning av fastigheten. Vem som helst kan räkna ut att pengar var det minsta problemet, sade han.

Mer läsning

Annons