Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten narr kan bli stor symbol

TYSSLINGE. Kilevigge som är en träskulpur i Närkes Kils kyrka kallas, kan komma att bli symbol för hela Tysslinge.

Annons
Kilevigge. Den lille narren som Sankt Olof står på har i folkmun alltid kallats så.

Närkes Kil har nog inte riktigt förstått vad de haft i sitt pastorat.

”En helt unik skulptur”

Det var konstnären Henk Brass som uppmärksammade det hela när han var i Närkes kils kyrka och satt och tecknade på första bänkraden.

– Jag var där för första gången, och vad fick jag se? En träskulptur med Sankt Olof som står på en narr. Det här är en helt unik skulptur vars motsvarighet inte finns i Sverige, säger Henk, som bor i Tysslinge.

Ingen vet riktigt hur gammal träskulpturen är.

Den har stått i kyrkan så länge folk kan minnas, och den lille narren i skulpturen har i folkmun alltid hetat Kilevigge.

Kristenhetens seger

Delade meningar råder om skulpturens bakgrund. En teori är att den symboliserar kristenhetens seger över hedendomen.

Att Sankt Olof själv står med riksäpplet i ena handen på en liten figur som enligt en sägen varit en jätte som förvandlats till dvärg efter att kristenheten vunnit kampen om själarna.

Oavsett vad som är rätt – i Närkes Kil har den lille snubben på kyrkans skulptur alltid kallats för Kilevigge.

– Förskolan heter Kilevigge, och skidlopp har fått det namnet också, säger kyrkvaktmästaren Sven Nilsson.

Positiv nämnd

Nu kan det bli så att Kilevigge blir Tysslinges officiella symbol. Det är Henk Brass som kommit med idén, och den lokala nämnden ser positivt på det hela.

– Narren skulle kunna bli en bra symbol för området Tysslinge, säger Larz Lundberg, ordförande för nämnden.

@NA Fråga:Men en narr som symbol? Är ni inte rädda för att folk ska narras med er?

– (skratt) Nej det är nog inget problem, och här i Tysslinge är det folkligt och uppsluppet. En narr behöver heller inte innebära något negativt, och det här är än så länge bara ett förslag som nämnden ska ta ställning till, säger Larz Lundberg.

På tisdag nästa vecka tar nämnden beslut om man ska bidra med 30 000 kronor så projekt narren, eller Kilevigge, får styrfart. Meningen är att Henk Brass tillsammans med Svenska kyrkan och hembygdsföreningen ska jobba vidare med att utreda Kilevigges historia. Henk har redan tagit fram en förslagsskiss till en logotype för Tysslingesymbolen, med narren på.

Bli som en dalahäst

– Det här kan bli hur stort som helst, säger Henk Brass och nämner att symbolen kan komma att bli bronsfigur, träskulptur, tryckas upp på gardintyg, eller bli som en dalahäst.

Henk ser narren som en bra symbol för Tysslinge.

– Här finns många konstnärer och konsthantverkare, det är väl det som jag i första hand vill att figuren ska symbolisera.

Men vad ska symbolen heta? Kilevigge? Eller ”Tysslinge hovnarr” (det står så i den lokala nämndens papper inför mötet på tisdag).

– Absolut inte Tysslinge hovnarr, det har en negativ klang. Men kanske ”narren från Närke”, säger Henk Brass.

Förslag. Så här skulle Tysslinges nya logga kunna se ut. Det är konstnären Henk Brass som gjort teckningen.ILLUSTRATION: HENK BRASS
Henk Brass.

Mer läsning

Annons