Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet byggföretag fickgenerösa villkor av KFÖ

En byggnadstekniker på Örebro kommuns fastighetsavdelning, KFÖ, har på eget bevåg tecknat ett avtal med ett litet byggföretag. Villkoren är generösa.
I dag fortsätter NA:s granskning av KFÖ.

Annons

NA har i flera artiklar granskat KFÖ. Vi har bland annat visat att kontrollen är dålig. I dag kan vi berätta att KFÖ regelbundet har brutit mot lagar och regler och köpt underhållsjobb av ett företag som kommunen inte har ramavtal med.

Dessutom har KFÖ godkänt fakturor där företaget tar betalt för resor på flera tusen kronor medan andra byggföretag högst får ta ut 200 kronor per jobb för resor.

Byggföretaget får också ta ut hyra för slitage på sina egna verktyg. Även vanliga verktyg som skruvdragare och tigersåg. Så generösa villkor har inte de sex byggföretag som kommunen har ramavtal med. De får endast ta ut hyra för ovanliga verktyg som de själva har hyrt in.

Företag med ramavtal

Enligt Lagen om offentlig upphandling måste KFÖ köpa byggtjänster av företagen som har ramavtal med kommunen. När ramavtalen tecknas får alla företag chansen att lägga prisförslag. Ramavtalen gäller sedan under flera år och kommunen ska köpa av företaget med bäst villkor.

Tanken med reglerna är att skattebetalarna ska få så mycket som möjligt för pengarna, och att stävja fusk och mutor. Om kommunens beställare följer reglerna och köper av företaget med bäst villkor hela tiden kan det inte uppstå misstankar om fusk.

I stället har en byggnadstekniker under många år regelbundet köpt underhållsjobb av ett mindre företag som helt saknar ramavtal. Byggnadsteknikern och företagaren har hittat på egna villkor, utan att något annat företag har fått chansen att lägga prisförslag.

Läs mer i måndagens och tisdagens NA. Tidigare artiklar i NA:s granskning hittar du i länkarna här intill.

Mer läsning

Annons