Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömd mördare blev fri - åtalas för våldtäkt på 12-åring

Örebro tingsrätts beslut ledde till att den livstidsdömde mördaren släpptes fri. Nu är han åtalad för våldtäkt på en 12-årig flicka.
– Det är klart att det leder till funderingar, säger tingsrättens lagman Per Grevesmühl.

Annons
Örebro tingsrätt omvandlade den åtalade 41-åringens livstidsstraff.

Den 41-årige mannen dömdes 1993 till livstids fängelse efter att ha knivmördat sin före detta flickvän i Norrköping. 2009 ansökte mannen om att få domen omvandlad till ett tidsbestämt straff. Örebro tingsrätt beviljade ansökan, och i december förra året släpptes mannen fri.

Bevis: Spermier i trosorna

I dag  åtalades han för en grov våldtäkt på en 12-årig flicka i Stockholm den 15 juli i år.

Aftonbladet, som har läst stämningsansökan, skriver att 41-åringens spermier har hittats både inuti flickan och på hennes trosor.

Skulle inte gjort annorlundaLagmannen Per Grevesmühl betonar att ingen är skyldig förrän han är dömd, men har ändå gått igenom fallet på nytt.

– Man kan alltid sätta sig och fundera över om vi kunde tänkt eller resonerat på ett annat sätt. Men i det här fallet har vi kommit fram till att vi har samma ståndpunkt i dag, utifrån det underlag vi hade att ta ställning till då.

"Låg risk"Rättsmedicinalverket hade bedömt att det var ”låg risk” för att mannen skulle återfalla i brottslighet, och verkets utlåtande väger tungt när tingsrätten fattar sitt beslut.

– Riskbedömningar är inte absoluta, de kan aldrig bli hundraprocentigt perfekta, säger överläkaren Marianne Kristiansson, enhetschef på Rättsmedicinalverkets avdelning för rättspsykiatri.

Fallet granskas

Om den åtalade 41-åringen döms för våldtäkten kommer även Rättsmedicinalverket att gå genom sin tidigare bedömning.

– Han är ett så kallat observandum, ett fall vi behöver titta extra noggrant på, säger Marianne Kristiansson.

Ingen återrapporteringDet finns inga fastlagda rutiner för hur den här typen av fall ska granskas. Varken Örebro tingsrätt eller Rättsmedicinalverket får någon återkoppling från kriminalvården angående vilka personer som får straffen omvandlade och sedan återfaller i brott. De två fall Per Grevesmuhl känner till har han fått reda på via massmedierna.

Dömd till livstid på nyttDet tidigare fallet gäller en livstidsdömd 36-åring som fick sitt straff omvandlat 2009 . Under en permission samma år dödade han sin flickvän och dömdes till livstids fängelse för andra gången.

Rättsmedicinalverket gick igenom även detta på nytt, men det ledde inte till någon ändring i rutinerna. Marianne Kristiansson säger att verket kontinuerligt arbetar med kvalitetssäkring, men betonar också svårigheterna med att bedöma hur en person kan tänkas agera flera år framåt i tiden.

Mer läsning

Annons