Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömd torterare vill ut ur fängelset

Kjell-Åke Johansson som torterade en kvinna till döds i Aspa utanför Lindesberg vill få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

Annons

Han har skickat in en ansökan om det till Örebro tingsrätt, som är första instans i sådana mål. Den i dag 57-årige Johansson dömdes för ett av de mest brutala morden i svensk kriminalhistoria, efter att under fem månader 2002 ha plågat en kvinna till döds.

Hon bodde tillsammans med sin sambo hemma hos Johansson i hans hus i Aspa strax öster om Lindesberg.

Efter att kvinnan misshandlats till döds tvingades hennes sambo att elda upp kroppen i bakluckan på en bil. Det var också sambon som först erkände att han dödat kvinnan. Men polisen tyckte inte att pusselbitarna stämde och riktade snart sina misstankar mot Johansson.

Därefter rullades historien upp om det skräckvälde Kjell-Åke Johansson utövat mot de tre personerna som bodde i hans hem – den egna fästmön, kvinnan han plågade till döds samt hennes sambo.

Under utredningen kom det fram att kvinnan varit helt frisk när hon flyttade till Aspa i början av januari 2002.

Strax före sin död cirka fem månader senare var hon så fysiskt och psykiskt nedbruten att hon inte längre kunde gå själv.

Under den här tiden fotograferades hon och bilderna av den successiva nedbrytningen kunde användas som bevismaterial. Enligt hovrätten gav de ”en bild av en människa i största utsatthet och djupaste förnedring”.

Mer läsning

Annons